Skąd bierze się zaburzona fermentacja w żwaczu?
Najczęściej spowodowana jest ona zbyt dużym udziałem pasz treściwych w dawce pokarmowej, który niejednokrotnie prowadzi do subklinicznej kwasicy. Nadmiar skrobi i niedobór włókna, to główne przyczyny pojawienia się subklinicznej kwasicy, której sprzyja również słabe buforowanie płynu żwaczowego z powodu zbyt małej ilości śliny. Krowa nie ślini się dostatecznie wtedy, kiedy w dawce pokarmowej jest zbyt mało długich cząsteczek pasz.
Zwróć uwagę na strukturę dawki pokarmowej
A zatem, dla utrzymania prawidłowej zawartości tłuszczu w mleku na poziomie 3,6–3,7%, należy zwracać uwagę nie tylko na zawartość skrobi i włókna w paszy, ale także na strukturę fizyczną dawki pokarmowej. Warto zatem pamiętać, że równie niekorzystne jest nadmierne rozdrobnienie mieszaniny w wozie paszowym jak również niedostateczne jej rozdrobnienie i wymieszanie.
Przyczyną niskiej zawartości tłuszczu w mleku może być również nadmierny udział tłuszczu w dawce, szczególnie niechronionego, który pochodzi najczęściej z nasion rzepaku, makuchu rzepakowego i olejów roślinnych.
Beata Dąbrowska(fot. Pixabay)