Najsilniej zdrożały kazeina i masło
Indeks cen wzrósł tylko o 0,8% i sprzedano zaledwie 17,8 tys. t towarów, tj. o 18% mniej niż na aukcji 19 marca br.
Najsilniej, tzn. o 7,5% do 6703 dolarów/t zdrożała kazeina. O 5,8% drożej, tj. za 5374 dolarów/t sprzedano masło. Jest to cena zbliżona do tej, za jaką zbywano je na początku lipca ub.r. Natomiast 5% (do 3548 dolarów/t) zyskała na wartości sproszkowana maślanka.
Ponad 3% zdrożały bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar, pierwszy z nich o 3,7% do 5867 dolarów/t, drugi o 3,2% do 4248 dolarów/t. O 1,8% do 2468 dolarów/t odbiły ceny odtłuszczonego mleka w proszku, natomiast pełne mleko w proszku staniało o 1,3% do 3287 dolarów/t.
Ponownie straciła na wartości laktoza, jej ceny spadły o 5,3% do 948 dolarów/t.
Ponad 3% zdrożały bezwodny tłuszcz mleczny oraz cheddar, pierwszy z nich o 3,7% do 5867 dolarów/t, drugi o 3,2% do 4248 dolarów/t. O 1,8% do 2468 dolarów/t odbiły ceny odtłuszczonego mleka w proszku, natomiast pełne mleko w proszku staniało o 1,3% do 3287 dolarów/t.
Ponownie straciła na wartości laktoza, jej ceny spadły o 5,3% do 948 dolarów/t.
dr Magdalena Szymańska
(Fot. Unsplash)