Jaka jest wartość pokarmowa melasy buraczanej?
Melasa to produkt uboczny powstający w procesie produkcji cukru i jest gęstym, lepkim syropem o ciemnobrązowej barwie. W swoim składzie zawiera około 50% sacharozy, ok. 22% wody oraz ok. 10% białka, które nie ma jednak większego znaczenia, gdyż znajdują się w nim niewielkie ilości białka ogólnego, które składa się w całości ze związków azotowych niebiałkowych, ulegających całkowitemu rozkładowi w żwaczu. Według norm INRA, wartość pokarmowa 1 kg suchej masy melasy to 1,03 JPM, 1,04 JPŻ, 84 BTJN i71 BTJE. Melasa jest zasobna w szereg ważnych dla organizmu pierwiastków, takich jak: wapń, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, mangan i cynk oraz witaminy z grupy B.
Kiedy skarmiać krowy melasą?
Jednak melasa jest przede wszystkim paszą, która stanowi doskonałe źródło energii dla bakterii zasiedlających żwacz, z wysoką zawartością węglowodanów rozpuszczalnych w wodzie i szybko metabolizowanych w żwaczu. W opinii prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie, melasa jest szczególnie przydatna w dawkach zawierających nadmiar białka szybko ulegającemu rozkładowi w żwaczu (np. przy żyw...