StoryEditorŻywienie krów

Mikroelementy w żywieniu krów - od czego zależy ich przyswajalność?

27.01.2021., 13:01h
Mikroelementy to pierwiastki występujące w ciele zwierząt w śladowych ilościach, nieprzekraczających 0,005%. Są niezbędne do normalnego funkcjonowania zwierząt, decydując o wielu istotnych procesach życiowych organizmu.

Skąd krowy pobierają mikroelementy?

Mikroelementy spełniają najczęściej rolę koenzymów aktywujących przemiany metaboliczne i biorących udział w działaniu hormonów. Źródłem mikroelementów są pasze, zarówno objętościowe, jak i treściwe oraz mineralno-witaminowe mieszanki paszowe uzupełniające. Zawartość mikroelementów w paszach pochodzenia roślinnego zależy przede wszystkim od naturalnej zasobności gleby, jej odczynowości oraz od gatunku roślin. Znany jest np. niedobór jodu na terenach pogórza, czy braki miedzi i kobaltu w Dolinie Nadnoteckiej. Wśród roślin bogate w mikroelementy są zioła. Odczyn kwaśny gleby sprzyja pobieraniu przez rośliny kobaltu i manganu. Rośliny gleb gliniastych i wapiennych zawierają mało miedzi, a więcej molibdenu.

W następstwie intensywnego nawożenia NPK może dochodzić do zubożenia gleb w niektóre mikroelementy, ponieważ wysoki plon roślin wyprowadza mikropierwiastki. Większość mikroelementów wykorzystywana jest przez zwierzęta zaledwie w 10–20%, natomiast pozostałe 80–90% wraz z kałem i moczem trafia do gleby. Istotnym problemem może być nawożenie wyłącznie nawozami sztucznymi, gdyż drenaż mikroelement...
Pozostało 84% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. listopad 2024 17:50