Sukces pierwszej dekady po połączeniu zakładów
W sierpniu 2015 roku w zakładzie w Chojnicach uruchomiona została nowoczesna linia do produkcji sera, głównie sera salami i gouda w blokach. Wartość inwestycji wyniosła 26 mln zł. Pod koniec 2016 roku uruchomiona została nowa linia do krojenia i transportu sera. Przeprowadzono także gruntowny remont biurowca.
– Nasz oddział Chojnice, to bardzo stabilny obszar skupu mleka, permanentny wzrost bazy surowcowej, bardzo perspektywiczny zakład, który daje nadal możliwości myślenia o nim w kontekście inwestycji. Dzięki tym dwóch połączeniom z Młynarami i Chojnicami, udało nam się osiągnąć wysoki pułap sprzedaży, który stawia nas na równi z liderami rynku. Jesteśmy dzisiaj jednym z największych producentów sera dojrzewającego w Polsce. Dodam, że przy połączeniach zawsze podchodzimy do procesu zmian w sposób ewolucyjny, a nie rewolucyjny. Zawsze przyglądamy się na potencjał tego, co już jest i staramy się go rozwijać. A jeśli zmieniamy formułę pracy, to stopniowo i za obopólną zgodą. Warto się z nami połączyć. Mamy doświadczenie z Chojnicami i Młynarami, szanujemy prawa spółdzielcze i dla nas najważniejsi są ludzi, z którymi współpracujemy – mówi prezes zarządu Paweł Gaca.
Mleczarnia w Chojnicach, która od 10 lat tworzy struktury Spółdzielczej Mleczarni Spomlek to zakład, w którym produkowany jest ser Salami Serenada, Nasz Salami, Salami z przyprawami oraz od niedawna również ser szwajcarski Radamer. Firma zatrudnia w Chojnicach ponad 120 osób, skupuje mleko od 250 rolników z terenu województwa pomorskiego, kujawsko-pomorskiego i zachodniopomorskiego.
Oprac. B.D.