Walne zebranie OSM WART-MILK
Zebranie przedstawicieli Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej WART-MILK odbyło się 14 maja br. w restauracji „MOOKA” w Sieradzu. Obrady sprawnie poprowadził Krzysztof Bekalarczyk, już po raz kolejny wybrany na przewodniczącego. Sekretarzem zebrania została Iwona Tomczak, a asesorami: Dorota Żórawska i Piotr Kucak.
Po jednogłośnym przyjęciu porządku i regulaminu obrad, wybrano komisję mandatowo-skrutacyjną w składzie: Piotr Misiak, Czesław Ludwiczak, Sławomir Spychalski oraz komisję uchwał i wniosków, w której zasiedli: Andrzej Wydrzyński, Mirosław Oleszczyk oraz Andrzej Warszewski.
Wśród gości powitanych przez przewodniczącego rady nadzorczej Jerzego Strumńskiego obecni byli m.in: dr Jan Dworniak – biegły rewident z Centrum Badań Audytorskich, wicestarosta powiatu sieradzkiego Konrad Wilczyński, redaktor naczelny „Tygodnika Poradnika Rolniczego” Paweł Kuroczycki, redaktor naczelny Polski Rolnej Krzysztof Wróblewski, Dariusz Juszczak – radca prawny, Rafał Jasek – przewodniczący Związków Zawodowych Pracowników OSM WART-MILK oraz Małgorzata Jasek – kierowniczka działu skupu wraz ze współpracownikami.
Skup spółdzielnie WART-MILK wzrósł o prawie 14%
Sprawozdanie z działalności spółdzielni za rok 2023 w imieniu trzyosobowego zarządu przedstawiła prezes Irena Miedzińska. W skład zarządu wchodzą także: wiceprezes Dariusz Ostrouch oraz członek Bogumiła Wróblewska.
Wartość udziałów członkowskich na koniec 2023 roku wyniosła ponad 14 mln zł. Na przestrzeni roku skupiono ponad 83 mln 410 tys. litrów mleka od 531 dostawców. Oznacza to wzrost skupu w stosunku do roku 2022 o 13,8%. Średni roczny skup z gospodarstwa wyniósł ponad 156 tys. litrów, co daje 10% więcej w porównaniu z rokiem poprzednim. Średnioroczna zawartość tłuszczu wyniosła 4,12%, a białka 3,47%. Tłuszcz pozostał na niezmiennym poziomie, natomiast białko wzrosło w stosunku do roku poprzedniego.
Z funduszu wzajemnej pomocy przyznano kredyty 35 dostawcom na wartość ponad 1,4 mln zł. Również ponad 1,4 mln zł wyniosła wartość produktów mleczarskich i technicznych rozprowadzonych przez punkty odbioru mleka. Producenci mleka uczestniczyli w licznych szkoleniach.
Jak zaznaczyła prezes Irena Miedzińska, w 2023 roku przerobionych zostało ponad 115 mln 661 tys. l surowca na wyroby mleczarskie i usługowe proszkowanie, co daje dynamikę rzędu 111%.
Handel wyrobami mleczarskimi odbywał się głównie poprzez: hurtownie i sieci handlowe. Nastąpił rozwój sprzedaży na rynki zagraniczne, gdyż pozyskano nowe kierunki sprzedaży. Eksport odbywa się do takich krajów jak: Bułgaria, Cypr, Grecja, Holandia, Litwa, Łotwa, Malta, Niemcy, Rumunia, Słowenia i Ukraina. Spółdzielnia posiada dwa sklepy firmowe na terenie Sieradza. Przychody ze sprzedaży za rok 2023 osiągnęły wartość ponad 351 mln zł, czyli o 50 mln zł więcej niż przed rokiem.
Pierwszy produkt ekologiczny w portfolio OSM WART-MILK
Spółdzielnia jest producentem wyrobów pod takimi markami jak: MU!, ME!, Meadow Star, MU!-eksportowe oraz pod markami sieci handlowych. Od 2021 roku WART-MILK produkuje mleko bez laktozy, którego sprzedaż cały czas rośnie. Spółdzielnia bierze udział w licznych targach nie tylko krajowych, ale też zagranicznych, co owocuje licznymi nagrodami.
W ostatnim kwartale 2023 roku OSM WART-MILK wprowadziła na rynek nowy produkt, jakim jest mleko UHT ekologiczne w marce MU! BIO o zawartości tłuszczu 3,8%. Ten pierwszy w portfolio produkt ekologiczny ma też ekologiczne opakowanie bez aluminium.
Na koniec sprawozdania prezes Irena Miedzińska podziękowała dostawcom i ich rodzinom za trud związany z produkcją mleka. Podziękowała także wszystkim pracownikom i radzie nadzorczej.
Jerzy Strumiński: Koniunktura na rynku mleczarskim nie jest sprzyjająca
Sprawozdanie z działalności rady nadzorczej złożył jej przewodniczący Jerzy Strumiński, który podobnie jak prezes Irena Miedzińska podziękował za współpracę wszystkim członkom rady nadzorczej. Podziękowania trafiły również na ręce delegatów, dostawców i pracowników spółdzielni. Rada nadzorcza odbyła w sumie 12 posiedzeń w roku 2023. Komisja rewizyjna odbyła 4 posiedzenia, a komisja gospodarcza 11.
– Ponosimy coraz wyższe koszty produkcji mleka, utrzymanie gospodarstw jest coraz trudniejsze. Dlatego tak ważne jest, że mamy swoją spółdzielnię, w której niejeden producent otrzymuje wsparcie. Koniunktura na rynku mleczarskim nie jest sprzyjająca. Na rynku krajowym sieci handlowe dyktują warunki, wszak dynamika produkcji w kraju jest dodatnia i każdy chce sprzedać swoje produkty. Nasz zarząd robi bardzo wiele, aby sprzedaż dostosować do bieżących warunków rynkowych i oczekiwań klienta.
Rada nadzorcza ocenia pozytywnie działania zarządu, który w trudnej sytuacji rynkowej stara się wygospodarować możliwie jak najwyższe oszczędności w każdym obszarze działania spółdzielni. Jednocześnie zarząd dba o dobrą współpracę z rolnikami, dlatego z upoważnienia rady nadzorczej wnioskuję o udzielenie absolutorium wszystkim członkom zarządu – powiedział przewodniczący rady nadzorczej Jerzy Strumiński, a delegaci przychylili się do prośby przewodniczącego i jednogłośnie udzielili absolutorium zarządowi, każdemu członkowi z osobna.
OSM WART-MILK osiągęła sukces w dobie kryzysu
Biegły rewident dr Jan Dworniak z Centrum Badań Audytorskich, przyznał, że rok 2023 choć tak trudny dla mleczarstwa, to w sieradzkiej spółdzielni został zakończony sukcesem. Przede wszystkim świadczy o tym fakt, że wzrosła wartość sprzedaży w stosunku do roku poprzedniego i to aż o 17%, co pozwoliło utrzymać dobrą cenę mleka w skupie na poziomie 2,09 zł netto (2,14 zł brutto), będącą jedną z najlepszych cen w województwie łódzkim.
– Rok zakończyliście zyskiem w wysokości ponad 8 mln zł, a przypomnę, że 80% spółdzielni mleczarskich zanotowało w roku 2023 stratę. Te wyniki ujemne wynikają z tego, że w kraju mamy nadprodukcję mleka i coraz większą jego ilość trzeba wyeksportować, a jednocześnie wyroby polskie, jak i europejskie stały się niekonkurencyjne na światowym rynku ze względu na wysokie ceny, co ma związek m.in. z wysokimi kosztami produkcji np. energii elektrycznej. Inni mają niższe koszty i sprzedają taniej np. Nowa Zelandia. Dzięki zyskowi wypracowaliście przyzwoitą rentowność 2,37%, a jak na branżę mleczarską, to można powiedzieć, że dość dobrą i życzę wam utrzymania tej rentowności na kolejne lata – powiedział Jan Dworniak, dodając, że coraz częściej obserwuje, że mleczarnie produkujące galanterię w dużej mierze uzależniają się od wielkiej sieci handlowej, jaką jest Biedronka, co nie jest dobrą tendencją dla przetwórców, jednak w sieradzkiej spółdzielni takiego uzależnienia nie ma.
2023 rok był tragiczny dla mleczarstwa
Ciężką pracę rolników oraz wyniki osiągane przez OSM WART-MILK docenili również w swoich przemówieniach goście.
– Jesteście najbardziej rozpoznawalną firmą w całym regionie, województwie, a nawet Polsce, z tych, które działają na naszym terenie – powiedział wicestarosta Konrad Wilczyński.
– Gratuluję dobrego wyniku finansowego i stabilizacji – powiedział redaktor naczelny Polski Rolnej Krzysztof Wróblewski.
– Nie przypominam sobie takiego roku w mleczarstwie, jak i w całym rolnictwie, jak rok 2023. Prawie wszystkie rynki rolne się załamały. Dla mleczarstwa był to czas tragiczny. Najpierw ceny zostały wywindowane do wysokiego poziomu, gromadzono zapasy proszku mlecznego, m.in. w związku z wybuchem wojny w Ukrainie, ceny proszku wzrosły do prawie 20 zł za kg, a potem spadły do 10 zł. Na rynkach zagranicznych musimy konkurować z produktami z Nowej Zelandii, gdzie koszty produkcji mleka są znacznie niższe niż u nas – powiedział redaktor naczelny TPR Paweł Kuroczycki.
Walne przebiegało w przyjaznej atmosferze, a delegaci byli jednomyślni we wszystkich poddawanych pod głosowanie sprawach. Na koniec zebrania głos zabrał wiceprezes Dariusz Ostrouch, odnosząc się do spraw aktualnych.
– Przerobiliśmy więcej mleka i sprzedaliśmy więcej produktów niż przed rokiem, pomimo niekorzystnej sytuacji rynkowej, ale to już historia. Mamy rok 2024, który jest trudny i w naszej grupie asortymentowej rynek się stabilizuje, ale niestety, na niskim poziomie, który trudno jest zaakceptować, dlatego szukamy nowych rynków eksportowych. Jak wiadomo, wpływy z eksportu są uzależnione od kursu euro. W bliskiej przyszłości czeka nas transformacja energetyczna w naszym zakładzie, bo musimy produkować jak najtaniej, a energia to lwia część kosztów. Mam nadzieję, że obecna cena mleka w proszku to najniższa z możliwych i zaczniemy się odbijać od tego dna, a jeśli nie, to liczę, że jeszcze przed końcem bieżącego roku UE podejmie w tym zakresie skuteczną interwencję. Bo nikt przy obecnych relacjach cenowo-kosztowych nie wytrzyma na dłuższą metę w branży mleczarskiej – powiedział wiceprezes Dariusz Ostrouch.
Andrzej Rutkowski