Mlekovita regularnie podnosi standardy w zakresie ochrony środowiska
Podejmuje szereg działań, które pozytywnie wpływają na środowisko naturalne: prowadzi racjonalną gospodarkę surowcami, optymalizuje zużycie wody i energii. W br. oddała do użytku dużą inwestycję ekologiczną: nowoczesną fabrykę biofermentacji, dzięki której zakład centrali Grupy jest jeszcze bardziej przyjazny środowisku oraz zwiększa się jego niezależność energetyczna.
Nie mniej istotne są działania podejmowanie w zakresie redukcji ilości tworzywa sztucznego wprowadzanego na rynek. Jednym z nich jest zmiana opakowań na:
- jogurt Kuchmistrza naturalny typ grecki 1 kg,
- jogurt Kuchmistrza naturalny 1 kg,
- śmietanę Kuchmistrza 18% tł. 1 kg,
- śmietanę Kuchmistrza 22% tł. 1 kg,
dzięki czemu waga tych opakowań zmniejszyła się o ponad 51%.
– Jako lider polskiej branży mleczarskiej Mlekovita, dążymy do równoważenia celów we wszystkich aspektach naszej działalności. Poprzez stosowanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie pakowania zredukowaliśmy masę odpadów i zmniejszyliśmy ślad węglowy w logistyce. Dbamy o to, aby produkowane przez nas produkty były nie tylko najwyższej jakości, ale również przyjazne dla środowiska – mówi prezes zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.
Zmniejszenie masy opakowań przyczyniło się do poprawy kompletnego bilansu ekologicznego i ekonomicznego, a przy tym nie wpłynęło na funkcjonalność opakowań ani na jakość produktu. Priorytetem dla Mlekovity jest zaspokojenie potrzeb klientów i konsumentów oraz ich oczekiwań.
Mlekovita od lat realizuje swoje cele środowiskowe
W dniach 1–2.10.2024 r. po raz kolejny była audytowana przez PCBC na zgodność ze spełnieniem wymagań normy środowiskowej ISO 14 001. Wzorowo przeszła kontrolę, a certyfikat, który posiadamy od wielu lat, daje gwarancję rzetelności i odpowiedzialności środowiskowej.