Badania wskazują, że około 8% dzieci i 2% dorosłych cierpi na dolegliwości o podłożu alergicznym po spożyciu mleka krowiego. Alternatywą dla nich są produkty z mleka A2A2.firmowe
StoryEditorSpółdzielnie mleczarskie

Mlekovita jako pierwsza wprowadza produkty z mleka A2A2

19.11.2024., 14:00h

Jako pierwszy producent w Polsce Mlekovita wprowadza do szerokiej dystrybucji produkty z mleka A2A2, tj.: mleko A2A2 UHT oraz jogurt naturalny z mleka A2A2, stawiając tym samym przede wszystkim na bezpieczeństwo produktów pod względem zdrowotnym i ich unikatowe wartości odżywcze.

Czym się różnią produkty z mleka A2A2 pd innych produktów mlecznych? 

Produkty mleczne są jednym z głównych składników diety ludzi, są źródłem białek, tłuszczu mlecznego, witamin i minerałów. Głównym białkiem występującym w mleku jest kazeina, która stanowi 80% białek mleka. Jedną z form tego naturalnego białka w mleku krowim jest beta-kazeina A1 oraz beta-kazeina A2.

Beta-kazeina A2 jest rzadko występującą formą kazeiny. W beta-kazeinie A1 występuje histydyna, natomiast w beta-kazeinie A2 – prolina. Te dwa warianty beta-kazeiny zachowują się inaczej podczas trawienia, przy czym beta-kazeina A2 jest lepiej przyswajalna przez człowieka.

Czytaj więcej: Kosmicznie wyposażona nowa obora w Trzebinach wyłącznie do produkcji mleka A2A2

Mleko A2A2 szansą dla osób mających alergię naprodukty mleczne

Badania wskazują, że około 8% dzieci i 2% dorosłych cierpi na dolegliwości o podłożu alergicznym po spożyciu mleka krowiego lub jego przetworów (wg danych PFHBiPM). Dla nich alternatywą są produkty z mleka A2A2, których nowości od Mlekovity inicjują linię naturalnych produktów mlecznych wytwarzanych z mleka A2A2 od specjalnie wyselekcjonowanych krów, posiadającego składniki wpływające na prawidłową pracę jelit i dobroczynny wpływ na układ odpornościowy:

  • wyłącznie naturalne białko beta-kazeina A2,
  • naturalne minerały i witaminy:
     
    • wapń w ilości 120 mg w 100 ml mleka (co stanowi 15% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia wapnia dla osoby dorosłej). Wapń jest kluczowy w rozwoju i prawidłowym funkcjonowaniu kości, zębów oraz enzymów trawiennych;
    • fosfor w ilości 80 mg w 100 ml mleka (co stanowi 11% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia fosforu dla osoby dorosłej). Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów;
    • potas w ilości 150 mg w 100 ml mleka (co stanowi 7,5% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia potasu dla osoby dorosłej). Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi;
    • witamina B12 w ilości 0,25 µg w 100 ml mleka (co stanowi 10% Dziennej Referencyjnej Wartości Spożycia witaminy B12 dla osoby dorosłej). Witamina B12 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Produkty z mleka A2A2 są alternatywą dla osób z nietolerancją pokarmową białka mleka krowiego, dla osób cierpiących z powodu objawów żołądkowo-jelitowych czy dla osób starszych, u których występują zmiany w mikrobiocie jelitowej i układzie odpornościowym (wg danych PFHBiPM).

Mleko jest cennym składnikiem diety, ale nie każdy może się nim cieszyć. Pojawienie się na rynku mleka A2A2 może być alternatywą dla pewnych grup konsumentów, ale jednocześnie w żaden sposób nie dyskredytuje głównych wartości odżywczych mleka konwencjonalnego – podkreśla prezes zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński.

image
Rynek mleka
Mleko A2 szansą dla osób nietolerujących nabiału

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. grudzień 2024 06:55