Dyrektor Iwona GrochowskaAndrzej Rutkowski
StoryEditorSpółdzielnie mleczarskie

Mozzarella z OSM Grodzisk Mazowiecki jedzie do Kataru

24.03.2024., 13:30h
W zakładzie mleczarskim OSM Grodzisk Mazowiecki znajduje się jedna z najnowocześniejszych linii do produkcji sera mozzarella. Jednocześnie ta mleczarnia jest pierwszym polskim producentem tego typu sera, produkując go nieprzerwanie od 1994 roku.

Polska mozarella z Grodziska Mazowieckiego podbija Katar

Na początku była to mozzarella wędzona, bardziej odpowiednia na rynek polski, gdzie krajowi konsumenci w tamtych czasach nie znali tego sera i była to dla nich nowość. Dziś najwyższej jakości mozzarellę sprzedajemy nie tylko w kraju, ale także za granicę m.in. na tak wymagający rynek, jakim jest Katar. Powstaje ona na linii produkcyjnej oddanej do użytku w roku 2015 i wtedy była to najnowocześniejsza linia do produkcji mozzarelli nie tylko w Europie, ale i na świecie, zarówno pod względem procesu ukwaszania, rozparzania, uplastyczniania, jak i formowania, chłodzenia i pakowania. Jest to technologia w pełni zautomatyzowana, co pozwala osiągać najwyższe standardy higieniczne i jakościowe – powiedziała dyrektor ds. produkcji OSM Grodzisk Mazowiecki Iwona Grochowska, podczas śniadania prasowego pt. „Wąsiska z natury”, będącego częścią projektu promocyjnego współfinansowanego w ramach PROW.

image
Uczestnicy spotkania
FOTO: Andrzej Rutkowski

Nowoczesne linie produkcyjne OSM Grodzisk Mazowiecki

Śniadanie prasowe odbyło się w Warszawie 6 marca i można było się dowiedzieć nie tylko o historii mleczarni, jej strukturze, produktach, ale także o pracy laboratorium czy też walorach prozdrowotnych produktów mleczarskich. Jednocześnie na stole czekały smaczne potrawy przygotowane przy wykorzystaniu nabiału w połączeniu z innymi surowcami jak np. ryby czy warzywa.

W tym roku przypada 80 lat istnienia naszej firmy. Zakład cały czas zmienia swoje oblicze, gdyż jest modernizowany i unowocześniany. W ramach inwestycji korzystaliśmy ze środków finansowych na zasadach dofinansowań z programów unijnych, takich jak SAPARD, SPO i PROW. Dzięki modernizacji, mamy nowoczesne linie produkcyjne. W 2012 r. uruchomiliśmy nową fermentownię oraz zakupiliśmy urządzenia do nalewania kefirów i maślanek w butelki oraz ich etykietowania. W 2022 roku zakończyliśmy modernizację linii do produkcji twarogów. Jest to w pełni zautomatyzowana linia do formowania, prasowania i pakowania w technologii na ciepło twarogów stałowagowych – powiedziała dyrektor ds. produkcji OSM Iwona Grochowska.

image
Dyrektor Iwona Grochowska
FOTO: Andrzej Rutkowski

Tradycyjne wyroby to wizytówka grodziskiej spółdzielni mleczarskiej

Pomimo modernizacji i unowocześnienia linii twaróg z Grodziska Mazowieckiego nadal pozostał produktem tradycyjnym dzięki zachowaniu niezmiennej od 80 lat receptury. Zresztą nie tylko twaróg z tej mleczarni jest oznakowany znakiem „Jakość Tradycja” przyznawanym przez niezależne jednostki akredytujące. Wśród tych produktów są też maślanka i kefir. Ponadto mleczarnia produkuje wspomnianą już mozzarellę.

Dziennie skupujemy ok. 50 tys. l mleka. Jakość surowca zaczyna się od pracy rolników, którzy są członkami, a więc współwłaścicielami naszej firmy. Potem o jakość produktów dbają pracownicy, z których wielu ma za sobą dziesiątki lat pracy w naszym zakładzie, jak np. Wanda Michalska będąca kierowniczką laboratorium z 46-letnim stażem. Równocześnie zatrudniamy ludzi młodych ze świeżymi pomysłami i nową energią, którzy mogą uczyć się pod okiem wybitnych fachowców. W firmie tworzymy rodzinną atmosferę łączącą doświadczenie z powiewem nowoczesności – powiedziała dyrektor Iwona Grochowska.

image
Kierownik Wanda Michalska
FOTO: Andrzej Rutkowski

Jedyna mleczarnia tak blisko stolicy

Nie byłoby rozwoju naszej mleczarni, gdyby nie rozsądni właściciele, czyli rolnicy, a zwłaszcza wybrani spośród nich przedstawiciele zasiadający w radzie nadzorczej. To oni oprócz załogi oraz kierownictwa mają największy wpływ na to, co dzieje się w spółdzielni. Trzeba podkreślić, że po 1989 roku, czyli w czasie transformacji ustrojowo-gospodarczej nasza spółdzielnia była zupełnie niedoinwestowana. Pomimo to daliśmy radę i jako jedyni przetrwaliśmy spośród ok. 10 spółdzielni mleczarskich, jakie w tamtym czasie znajdowały się na terenie podwarszawskim i warszawskim. Najnowocześniejszym z tych zakładów była mleczarnia w Karczewie, ale były też inne jak np. w Górze Kalwarii, Piasecznie, Jabłonnie, Serocku czy Błoniach oraz 3 zakłady w samej Warszawie na Woli, Pradze i Mokotowie. Największym z tych zakładów był zakład na Woli, który przerabiał nawet 1 mln litrów mleka na dzień, a dziś nie ma po nim śladu, tak jak po innych wspomnianych – powiedział prezes OSM Grodzisk Mazowiecki Tadeusz Proczek, który od 46 lat pracuje w branży mleczarskiej, od 36 lat w OSM Grodzisk Mazowiecki, a od 29 lat zarządza tą spółdzielnią.

image
Prezes Tadeusz Proczek
FOTO: Andrzej Rutkowski

W latach 90. inwestycje mogliśmy przeprowadzić dzięki nisko oprocentowanym preferencyjnym kredytom, a potem korzystaliśmy z dotacji unijnych. Inwestycje zawsze robiliśmy na zasadzie małych kroków. Dziś nie jest łatwo na rynku mleczarskim, gdyż z krajowej produkcji przekraczającej 12,5 mld l rocznie ok. 30% musimy wyeksportować, bo u siebie nie możemy zagospodarować więcej niż 70% dodał prezes Tadeusz Proczek.

Niezastąpione białko z mleka

Produkujemy kefir o zawartości 1,5% tłuszczu i maślankę o zawartości 0,8% tłuszczu. Te napoje fermentowane zawierają dużo białka, wapnia, magnezu i fosforu. Maślanka ma łagodniejszy smak od kefiru, a kefir jest bardziej zwarty, bo jest produkowany metodą termostatową, a maślanka metodą zbiornikową. Zarówno kefir, jak i maślanka ukwaszane są żywymi kulturami bakterii kwasu mlekowego – powiedziała kierowniczka laboratorium OSM Grodzisk Mazowiecki Wanda Michalska.

Temat wartości odżywczej produktów mleczarskich szerzej przedstawiła fizjolog żywienia Iza Czajka, która zajmuje się pacjentami zarówno chorymi, jak i zdrowymi, ma też pod opieką sportowców oraz pisze poradniki o zdrowym stylu życia.

image
Fizjolog żywienia Iza Czajka
FOTO: Andrzej Rutkowski

Ja, jak i moje dziecko od zawsze pijemy mleko, kiedyś było to mleko świeżo udojone od krowy i nigdy nie mieliśmy problemów zdrowotnych. Oczywiście jest wąska grupa osób, która jest uczulona na mleko i jego przetwory lub też nie trawi laktozy. Kazeina zawarta w mleku jest bardzo cennym białkiem. Produkty mleczne zawierają wapń i fosfor w odpowiedniej proporcji, która gwarantuje przyswajanie wapnia. Dlatego wapń z mleka i jego przetworów jest lepiej przyswajalny niż z innych produktów. Aby zaspokoić dzienne zapotrzebowania na wapń, wystarczy każdego dnia wypić 2 szklanki kefiru, zjeść 120 g białego sera i 2 plasterki żółtego sera. Produkty mleczarskie mają bardzo łatwo przyswajalne białko, a do tego maślanka jest bardzo łatwostrawna. Ser biały tłusty, czyli tłusty twaróg jest idealny dla sportowców na etapie budowania masy mięśniowej, bo zawiera dużo białka i jednocześnie dużo energii. Mleko i jego przetwory uzupełniają białka niepełnowartościowe, czyli pochodzące z kasz oraz produktów zbożowych. Ponadto poprawiają wchłanianie wszystkich aminokwasów ze wszystkich spożywanych produktów – powiedziała Iza Czajka.

Ukraina i głos mleczarzy

Tadeusz Proczek jako prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy odniósł się też do krytycznej sytuacji w rolnictwie i ewentualnego zamknięcia granicy z Ukrainą. Przyznał, że takie zamknięcie negatywnie wpłynęłoby na rynek mleczarski, bo pomimo że import artykułów mleczarskich z Ukrainy rośnie, to nadal ich eksport z Polski do Ukrainy jest wyższy. Jednak i bez tego jest mnóstwo problemów, z jakimi muszą się zmagać mleczarze. Ponadto, gdyby teraz zatrzymano eksport produktów mleczarskich do Ukrainy, to na rynku krajowym pojawi się ich nadwyżka i sieci handlowe od razu wykorzystają to do obniżenia cen płaconych swoim dostawcom, jednocześnie nie obniżając cen na półkach, co było przerabiane już wiele razy. To pokazuje, że przy ewentualnym zamknięciu granicy powinny znaleźć się środki z UE na pomoc dla mleczarzy.

Prezesa Tadeusza Proczka, jak i naszą redakcję martwi słabo słyszany głos producentów mleka podczas protestów rolniczych. Po części wynika to z tego, że są oni najbardziej zapracowaną grupą, bo nie mogą zostawić zwierząt bez opieki, wymagającej m.in. codziennego dwukrotnego doju.

Andrzej Rutkowski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. listopad 2024 06:43