Wszyscy zwiedzający zakład byli pod wrażeniem jego innowacyjności oraz rozbudowanej bazy produkcyjnej i chłodniczejBeata Dąbrowska
StoryEditorSpółdzielnie mleczarskie

OSM Grodzisk Mazowiecki promuje mleko wśród seniorów

07.12.2024., 16:35h

Promocji spożywania mleka i jego produktów nigdy dosyć. Podobnie jak promowania zdrowego stylu życia opartego na polskich produktach mlecznych.

OSM Grodzisk Wielkopolski zorganizowało spotkanie dla seniorów

Kierując się tymi właśnie zasadami, Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, wspólnie z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską w Grodzisku Mazowieckim, zorganizowały dla seniorów spotkanie promujące spożycie mleka i przetworów mlecznych.

W gościnne progi grodziskiej spółdzielni 14 listopada br. zawitało ponad 40 seniorów, którzy przez długie lata swojej zawodowej pracy związani byli z mleczarstwem. Miejsce spotkania nie było przypadkowe, bowiem prezesem zarządu Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy i jednocześnie zarządzającym OSM Grodzisk Mazowiecki jest Tadeusz Proczek, który wspólnie z zespołem pracowników przygotował dla seniorów – co sami niejednokrotnie potwierdzali – niezwykle ciekawy i przemiły dzień.

image
Krótką historię OSM Grodzisk Mazowiecki przedstawił seniorom prezes zarządu – Tadeusz Proczek
FOTO: Beata Dąbrowska

Od dawna już Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim mozzarellą słynie. Minęło bowiem już 30 lat od kiedy ruszyła produkcja tego włoskiego specjału, który powstaje na najnowocześniejszej obecnie w Polsce linii produkcyjnej i na której w ciągu godziny może powstać około tony sera. Od dekady grodziska mleczarnia może pochwalić się też dodatkowym oznakowaniem marki LATTEO (co po włosku oznacza mleczny, mlecznobiały). Nie bez powodu więc spółdzielnia w swoim logo posiada to iście włoskie słowo.

Jak powstaje tak ceniona za swoją jakość nie tylko w kraju, ale i za granicą mozzarella goście mogli zobaczyć podczas zwiedzania zakładu, po którym oprowadzali i szeroko opowiadali: prezes Tadeusz Proczek oraz Iwona Grochowska – dyrektor ds. produkcji. I chociaż mozzarella to sztandarowy produkt grodziskiej spółdzielni, to jej twarogi, napoje fermentowane czy śmietany cieszą się wśród konsumentów niesłabnącym uznaniem.

image
Wszyscy zwiedzający zakład byli pod wrażeniem jego innowacyjności oraz rozbudowanej bazy produkcyjnej i chłodniczej
FOTO: Beata Dąbrowska

Seniorzy z zainteresowaniem wysłuchali historii spółdzielni i o tym jak wygląda produkcja w zakładzie

Zainteresowanie seniorów innowacyjnymi, zautomatyzowanymi liniami technologicznymi i samym procesem wytwarzania grodziskich specjałów było olbrzymie. Pytań o najdrobniejsze nawet szczegóły było wiele, więc zaplanowana na to wydarzenie godzina, okazała się zbyt krótka.

Po zwiedzaniu zakładu, uczestnicy spotkania, kosztując wspaniałe przystawki – sporządzone oczywiście na bazie produkowanych w spółdzielni wyrobów – mieli okazję wysłuchać kilku ciekawych prelekcji.

Prezes zarządu Tadeusz Proczek przybliżył seniorom historię spółdzielni, która funkcjonuje już od 80 lat, i która stawiając – trzy dekady temu – na rozwój produkcji sera mozzarella, zapewne nawet nie sądziła, że stanie się jego największym w kraju producentem. Iwona Grochowska – dyrektor ds. produkcji zaprezentowała ciekawą prelekcję "Od pola do stołu", tak by goście mieli pełną wiedzę, jak obecnie wygląda proces produkcji i przetwórstwa mleka.

image
Produkowane w grodziskiej mleczarni twarogi mają 80-letnią już recepturę i m.in. dlatego mają przyznany znak Jakość i Tradycja
FOTO: Beata Dąbrowska

Czy mleko jest niezbędne w diecie?

Później przyszedł czas na temat, który nie tylko dla seniorów jest najważniejszy, czyli nasze zdrowie. Prof. Małgorzata Ziarno z Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie, w swojej prezentacji odpowiadała na pytania, czy mleko jest niezbędne w diecie i jak wypada ono w porównaniu z roślinnymi alternatywami. Z kolei dr Dorota Zaręba, pasjonatka i propagatorka zdrowego stylu życia oraz odżywiania zarówno w teorii, jak i w praktyce przekonywała, że właściwa dieta jest tarczą ochronną przed sarkopenią (czyli diagnozowanym u osób starszych i postępującym wraz z wiekiem spadkiem masy mięśni szkieletowych), w której kluczową rolę odgrywa mleko i jego przetwory.

Organizatorzy tego – jak niejednokrotnie podkreślali seniorzy – wyjątkowo ciekawego pod względem merytorycznym dnia zadbali również o coś dla ciała i ducha. Po obiedzie w Gospodzie Czwarnów, zwiedzili Muzeum Anny i Jarosława Iwaszkiewiczów w Stawiskach.

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
09. grudzień 2024 11:33