
Technologia UV do oczyszczania solanki
Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających w Polsce, wdraża pierwszą w kraju technologię UV do oczyszczania solanki – przełomowe rozwiązanie, które znacząco wpłynie na jakość produktów oraz zrównoważenie procesu produkcyjnego. Urządzenie, opracowane przez duńską firmę Lyras, trafi do zakładu w listopadzie 2025 roku. SM Ryki jako pierwsza mleczarnia w Polsce zdecydowała się na wdrożenie tej innowacyjnej technologii.
Solanka a proces produkcji serów
Solanka jest kluczowym elementem w procesie produkcji serów – to właśnie w niej sery po etapie formowania i prasowania są solone. Jako uzupełniający proces odbywa się oczyszczanie solanki, które dotychczas realizowano w SM Ryki metodą mikrofiltracji. Proces ten, choć skuteczny, wiązał się z wysokim zużyciem energii i wody oraz wpływał na pojemność buforową solanki.
W tym miejscu zaczyna się raslyzacja – technologia UV oparta na promieniowaniu ultrafioletowym, która pozwala na oczyszczanie solanki bez konieczności użycia energochłonnej mikrofiltracji. Dzięki delikatnemu charakterowi procesu zachowywane są wszystkie właściwości fizykochemiczne cieczy, a system może pracować z dużymi przepływami płynów o średniej i dużej przepuszczalności dla UV.
Zobacz też: SM Ryki ma nowego prezesa. Kto pokieruje mleczarnią?
Mniejsze koszty produkcji serów dzięi technologii UV
W przypadku solanki zużycie energii w tym procesie wynosi zaledwie 1–2 kWh/m³, w porównaniu do 12–16 kWh/m³ w tradycyjnej pasteryzacji. Z kolei zużycie wody w systemach CIP (Clean-in-Place – czyszczenie na miejscu) spada z ok. 200 litrów na cykl, do 30–50 litrów. Łatwiejszy proces mycia urządzenia przekłada się również na ograniczenie zużycia środków chemicznych, co dodatkowo zmniejsza wpływ procesu na środowisko.
– Raslyzacja pozwoli nam na uzyskanie wysokiej jakości sanitarnej bez strat energetycznych i bez wpływu na właściwości solanki – podkreśla Agnieszka Kotlarz-Golak, główny serowar w SM Ryki. – Dotychczas w naszym zakładzie do oczyszczania solanki stosowaliśmy właśnie metodę mikrofiltracji, która - mimo skuteczności - niosła ze sobą istotne wyzwania: duże zużycie energii, wysokie koszty eksploatacji i szybkie zużycie elementów instalacji – dodaje Agnieszka Kotlarz-Golak. – Nowa technologia UV znacząco ogranicza ślad środowiskowy, a jednocześnie podniesie jakość procesu i poziom bezpieczeństwa mikrobiologicznego.
Przeczytaj również:
inf. prasowa SM Ryki