Nagrody podczas gali konkursowej „Innowacje techniczne i technologiczne w mleczarstwie” zostały przyznane
W dniach 13–15 maja dyskutowali oni między innymi o sytuacji w branży mleczarskiej, wyzwaniach, jakie przed nią stoją, problemach technicznych i technologicznych związanych ze znakowaniem produktów mlecznych, przetwarzaniu produktów ubocznych mleczarstwa, działaniach UOKiK związanych z handlem detalicznym produktami mleczarskimi.
Podczas uroczystej gali mleczarze podsumowali konkurs „Innowacje techniczne i technologiczne w mleczarstwie” oraz wręczyli wyróżnienia w XXXII Krajowej Ocenie Przetworów Mlecznych.
Kapituła konkursu „Innowacje techniczne i technologiczne w mleczarstwie” postanowiła wyróżnić:
- Gospodarstwo Rolne Jarosława Nabzdyka za mikrobiogazownię rolniczą firmy Bioelectic;
- Gospodarstwo Rolno-Hodowlane Jana Kubiaka za robotyzację systemu udojowego i obsługi stada;
- Gospodarstwo Rolne Daniela Jączkowskiego za robotyzację systemu udojowego i modernizację cielętnika;
- Gospodarstwo Rolne Marka Burzyńskiego za biogazownię;
Oprócz rolników wyróżnienia otrzymały:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Włoszczowa za wysokosprawną trigenerację;
- Loos Centrum za kocioł parowy Loos Bosch z systemem Luvo;
- GEA Westfalia Separator Polska sp. z o.o. za jednostkę oszczędzającą wodę – Water Saving Unit.
Podczas XXXII Krajowej Oceny Przetworów Mlecznych zespół arbitrów i Komisja Superarbitrów zdecydowały o wyróżnieniu następujących produktów:
Mleko spożywcze:
- OSM Wart-Milk za mleko ekologiczne Bio Mu! 3,8% tłuszczu;
Sery podpuszczkowe:
- OSM Łowicz za „Deska serów” dojrzewających z dodatkami;
- OSM Włoszczowa za Ser włoszczowski typu szwajcarskiego;
- OSM Grodzisk Mazowiecki za zestaw Mozzarella mini (125 g, kubek), mozzarella light (125 g);
Twarogi i twarożki:
- Ciechanowska Spółdzielnia Mleczarska za Twaróg półtłusty krajanka (250 g);
- Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców za Twaróg wiejski ze Strzałkowa;
- OSM Łowicz za zestaw Ser sałatkowo-kanapkowy (270 g; 30% i 45% tł.);
- SM Września za Wrzesiński serek śmietankowy;
- OSM Włoszczowa za Serek wiejski (200 g);
- OSM Koło za Serek typu włoskiego (220 g);
Mleko fermentowane:
- Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców za Zsiadłe mleko ze Strzałkowa
- OSM Włoszczowa za Kefir naturalny (400 g);
- FZZPM ZUH Robico za Kefir Robico (280 g opakowanie szklane);
- OSM Łowicz za Chłodnik warzywny (400 g);
Statuetkę „Produkt mleczny roku 2024” otrzymała OSM Łowicz za napoje serwatkowe: czerwona pomarańcza; mango/marakuja.
XXXII Krajowa Ocena Przetworów Mlecznych oraz konkurs „Innowacje techniczne i technologiczne w mleczarstwie” finansowane były z Funduszu Promocji Mleka. Głównymi sponsorami Euroforum Polskiego Mleczarstwa był Bank PKO BP oraz firma Multivac.
Paweł Kuroczycki