Ruszyła nowa edycja Mlecznej Kuchni. Ponad 100 smacznych przepisów na dania z produktami mlecznymi
W ramach rozpoczynającej się dzisiaj nowej kampanii, wzorem poprzedniej edycji, dietetyk przygotował unikatowe dania z mlekiem i przetworami mlecznymi. Każdemu z przepisów towarzyszy informacja żywieniowa oraz porada kulinarna dietetyka. Wszystkie przepisy dostępne są na stronie internetowej Mlecznej Kuchni oraz na Facebooku oraz Instagramie. Poza imponującą bazą przepisów, na stronie można znaleźć również blog z dużą dawką wiedzy na temat dobroczynnych właściwości produktów mlecznych.
Dlaczego warto sprawdzić co oferuje Mleczna Kuchnia?
Głównym założeniem Mlecznej Kuchni jest promowanie właściwego sposobu odżywiania się wśród Polaków i dostarczenie ciekawych pomysłów na wykorzystanie produktów mlecznych w codziennych daniach.
Mleko i produkty mleczne to bardzo cennym dla człowieka źródłem wapnia, magnezu, potasu, fosforu, cynku czy też witamin B12 i B5. Poza tym mleko dostarcza wysokiej jakości białka, dobrego tłuszczu oraz probiotyków w przypadku produktów fermentowanych. Zgodnie z danymi GUS-u, spożycie mleka i przetworów mlecznych przez Polaków systematycznie rośnie, jednak nadal jest dużo niższe niż w innych krajach UE. Ważne jest zatem promowanie dobrych wzorców żywieniowych oraz zdrowych produktów spożywczych pochodzących z rodzimych gospodarstw.
Kamila Dłużewicz