Archiwum
StoryEditorSpółdzielnie mleczarskie

Spotkanie Moniek z Garwolinem

11.08.2024., 14:30h

19 lipca doszło do roboczego spotkania dwóch rad nadzorczych oraz dwóch zarządów - Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej oraz Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Garwolinie.

OSM Garwolin gościła radę nadzorczą Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej

W tym to dniu rada nadzorcza Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej, dowodzona przez przewodniczącego Bogusława Sołjana wraz z prezesem zarządu Stanisławem Jamiołkowskim, gościła w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Garwolin z siedzibą w Woli Rębkowskiej.

Ze strony OSM Garwolin obecna była rada nadzorcza z przewodniczącym Tomaszem Błachnio oraz członkowie zarządu: prezes Waldemar Paziewski, zastępczyni prezesa Barbara Kot oraz zastępca prezesa Robert Kuchnio.

Goście z Moniek zwiedzili część produkcyjną zakładu. A po obiedzie w stołówce, bo taka jeszcze działa w garwolińskiej spółdzielni, w sali, w której organizowane są walne, doszło do roboczej dyskusji związanej z produkcją i przetwórstwem mleka oraz tematami dalszego funkcjonowania spółdzielczości mleczarskiej.

Jaki asortyment oferują obie spółdzielnie mleczarskie?

Warto dodać, że owe spółdzielnie skupują łącznie w ciągu roku około 300 milionów litrów mleka. Różnią się jednak asortymentem produkcji. OSM Garwolin specjalizuje się w produkcji galanterii mleczarskiej, w tym znakomitych twarogów powszechnie znanych nie tylko w stolicy. Wytwarza się też tutaj napoje fermentowane, serki, w tym serki wiejskie. Na rynku dużym uznaniem cieszy się masło opatrzone logiem OSM Garwolin oraz mleko spożywcze. Poza tym spółdzielnia dysponuje średniej wielkości, ale nowoczesną proszkownią.

Natomiast Moniecka Spółdzielnia Mleczarska znana jest z produkcji wyśmienitych serów, których rocznie wytwarza około 19 tysięcy ton. Posiada również nowoczesny kompleks do produkcji proszków, charakteryzujący się wysoką wydajnością. MSM wytwarza doskonałej jakości serwatkę w proszku. Weszła też w proces produkcji koncentratu białek serwatkowych. Wynikowo spółdzielnia robi masło oraz sery topione.

Należy poinformować Czytelników, że w październiku spółdzielcy z Garwolina odwiedzą Moniecką Spółdzielnię Mleczarską.

Krzysztof Wróblewski

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
16. wrzesień 2024 20:52