Nagrody dla najlepszych produktów mleczarskich
Laureatów Krajowej Oceny Wybranych Grup Produktów Mlecznych wskazała kapituła w składzie: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska (przewodnicząca) oraz członkowie – dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW, dr hab. Anna Sylwia Tarczyńska, prof. UWM w Olsztynie, dr hab. Monika Wszołek, prof. UR w Krakowie, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba.
W grupie I, czyli tradycyjne przetwory mleczne, kapituła zdecydowała o przyznaniu nagród Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole za Kefir oraz Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łowiczu za Kefir kaukaski (w kategorii mleko fermentowane). W kategorii masło i mleczne produkty wysokotłuszczowe zwyciężyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu. Także łowicka spółdzielnia zdobyła nagrodę w kategorii Twarogi i twarożki za Krajankę łowicką. Podobnie było w kategorii desery na bazie mleka i śmietanki, w której zwyciężył Jogurt mascarpone zestaw 4 smaków.
W grupie Lokalne Przetwory Mleczne, w kategorii twarogi i twarożki zwyciężyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale, z Serkiem Smakosz Ziołowy Klinek.
W kolejnej grupie: przetwory produkowane z zastosowaniem technik membranowych w kategorii twarogi i twarożki wyróżniono Spółdzielnię Mleczarską Bieluch w Chełmie za serek Bieluch bez laktozy 150 g oraz Serek śmietankowo-kanapkowy, Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Siedlcach za Serek śmietankowy Krimi, Okręgową Spółdzielnię Mleczarską WART-MILK z Sieradza za Serek homogenizowany waniliowy, Średzką Spółdzielnię Mleczarską JANA za Gzik – ser twarogowy z cebulką, szczypiorkiem i przyprawami oraz za Twaróg sernikowy ekstra.
-
Laureaci Krajowej Oceny w grupie przetwory produkowane z zastosowaniem technik membranowych. Na zdjęciu Józefa Chrzanowska, Waldemar Broś, Klemens Ciesielski, Marcin Artamonow, wiceprezes SM Bieluch w Chełmie, Marek Czapski, prezes OSM Siedlce i Jacek Chudziński, wiceprezes ŚSM JANA
-
Laureaci konkursu Innowacje Techniczne w Mleczarstwie. Na zdjęciu prof. Zygmunt Zander, Waldemar Broś, Marek Las, prezes Pro-Wam sp. z o.o., Marcin Artamonow, wiceprezes SM Bieluch w Chełmie, Edward Bajko, prezes SM Spomlek w Radzyniu Podlaskim oraz Klemens Ciesielski
-
Mirosław Poradowski, prezes OSM Skała, laureat w grupie Lokalne Produkty Mleczne, Józefa Chrzanowska, Waldemar Broś oraz Klemens Ciesielski
W czwartej grupie produktów: przetwory mleczne z wysoką wartością dodaną, w kategorii napoje na bazie mlek fermentowanych zwyciężyła Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Końskich za zestaw Maślanek koneckich (naturalna i truskawkowa). W kategorii śmietana i śmietanka wygrała Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za Śmietankę UHT do zup i sosów. Zaś w kategorii sery zwyciężyła Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek za Ser bursztyn 24 miesiące.
Produkt mleczny Roku 2020
Kapituła zdecydowała także, że statuetka za Produkt Mleczny Roku 2020 trafi do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Grodzisku Mazowieckim za mozzarellę, która jest specjalnością tej mleczarni.
Laureaci konkursu Innowacje Techniczne w Mleczarstwie
W Rynie przyznano także nagrody za Innowacje Techniczne w Mleczarstwie. Kapituła w składzie: emerytowany prof. dr hab. Zygmunt Zander – przewodniczący, prof. dr hab. Andrzej Babuchowski – wiceprzewodniczący oraz mgr. inż. Dorota Śmigielska – sekretarz, prof. dr hab. Andrzej Lenart dr inż. Fabian Dajnowiec, mgr inż. Marek Murawski, zdecydowała, że wyróżniono Spółdzielnię Mleczarską Bieluch w Chełmie w kategorii innowacyjne rozwiązanie procesowe za modernizację proszkowni typu C.
Nagrodę otrzymała także firma PRO-WAM w kategorii wieloletnia innowacyjna działalność w mleczarstwie za komputer PK 4 z systemem monitorowania niezgodności występujących w aparaturze kontrolno-pomiarowej do odbioru mleka. Trzecie wyróżnienie trafiło do Spółdzielczej Mleczarni Spomlek za innowacyjne rozwiązania procesowe: izolat białek serwatkowych WPI 95.
Ponadto, Kapituła postanowiła uhonorować Janusza Skowrońskiego – prezesa firmy Tewes BIS w uznaniu za całokształt wieloletniej działalności we wprowadzaniu innowacji procesowych w mleczarstwie w Polsce i za granicą. Konkursy finansowane były z Funduszu Promocji Mleka.
Krzysztof Wróblewski
Paweł Kuroczycki
Zdjęcia: Krzysztof Wróblewski
Zdjęcia: Krzysztof Wróblewski