StoryEditorRynek mleka

Mleko A2 - nowy i coraz silniejszy trend na polskim rynku mleka

31.08.2022., 15:08h
W ostatnim numerze naszego tygodnika zaprezentowaliśmy – jakże ważny – temat, nad którym debatowano podczas tegorocznej szepietowskiej wystawy zwierząt, a mianowicie o problemach w powszechności genomowania w naszym kraju. Genomowanie bydła – obok ogromnych korzyści hodowlanych – daje też możliwość produkcji i sprzedaży mleka A2.

Rośnie zainteresowanie mlekiem A2 wśród hodowców i konsumentów

Kamil Kosiński – jeden z uczestników debaty, hodowca bydła i wiceprezes Podlaskiego Związku Hodowców Bydła i Producentów Mleka, poinformował, że w ostatnim czasie genotypowanie w jego stadzie zostało zintensyfikowane ze względu na rosnące zainteresowanie białkiem A2.

Kilka słów wyjaśnienia, czym jest mleko A2. Białko mleka składa się z 6 typów białek, z których główną frakcją są kazeiny. Największe zainteresowanie jak dotąd budziła kappa-kazeina, która podnosi wartość technologiczną mleka, tak ważną przy produkcji serów. W ostatnich latach rośnie jednak zainteresowanie beta-kazeiną, która występuje w wielu wariantach różniących się pojedynczymi aminokwasami. Jak informuje prof. Stanisław Kamiński z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, gen beta-kazeiny w trakcie ewolucji ulegał licznym mutacjom, z których większość nie ma istotnego znaczenia dla właściwości mleka. U bydła rasy holsztyńsko-fryzyjskiej najczęściej spotykamy trzy warianty: A1, A2 oraz I. Wariant A1 i A2 różnią się na tyle, że ma to istotny wpływ na właściwości mleka, ale nie te...

Pozostało 80% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 08:59