Biodynamiczne i ekologiczne gospodarstwo wbrew pozorom, to niełatwe zadanie. Zarówno w produkcji roślinnej, jak i zwierzęcej obowiązują ściśle określone i bardzo restrykcyjne wymagania. Szczególnego znaczenia nabierają one w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka, w których to obowiązuje m.in. wymóg stosowania wyłącznie naturalnych nawozów czy też pastwiskowania bydła. Zdecydowanie łatwiej jest je spełnić, gdy mleczne pogłowie jest mało liczne. O wiele trudniej, gdy stado liczy kilkaset sztuk zwierząt. A tak jest właśnie w Juchowie, gdzie średniorocznie utrzymywanych jest ok. 720 sztuk bydła, w tym 360 krów rasy hf i brunatnej szwajcarskiej (brown swiss).
Latem głównie pastwisko
Podstawą letniego żywienia stada jest pastwisko, na które zwierzęta wyprowadzane są początkowo na kilka godzin już w kwietniu. W maju obowiązuje już wypas całodzienny, a w czerwcu zwierzęta przebywają na pastwiskach całą dobę. Do obory zganiane są tylko na dój. W tym czasie krowy dokarmiane są wyłącznie sianem wymieszanym z paszą treściwą. Jednym z wymagań wynikającym ze specyfiki gospodarstwa jest również to stanowiące, że udział pasz treściwyc...