Co znajduje się w młócie browarnianym?
Młóto powstaje jako odpad przy produkcji piwa i jego skład może być nieco różny w zależności od rodzaju ziarna wykorzystywanego przez browar. Najczęściej w młócie znajduje się jęczmień i słód jęczmienny, kukurydza i ryż. Świeże młóto wygląda jak jasnobrązowa kasza i pachnie świeżym chlebem. Nic więc dziwnego, że zwierzęta chętnie jedzą pokarm wzbogacony tą paszą.
Kiedy i w jakich dawkach podawać krowom młóto browarniane?
Ze względu na znaczną zawartość białka, młóto powinno być podawane krowom w fazie wysokiej produkcji mleka w ilości ok. 6 – 8 kg na sztukę/dzień. Nie powinno się podawać młóta w dawkach dla krów w końcowej fazie laktacji, tym bardziej krowom w okresie zasuszenia. W żywieniu młodzieży hodowlanej dawki młóta nie powinny być wyższe niż 5 kg/sztukę/dzień. Opasy powinny otrzymywać nie więcej niż 2– 3 kg na każde 100 kg masy ciała.
Nie należy podawać zbyt dużych ilości młóta, aby nie stracić strukturalności dawki, taki stan w dłuższej perspektywie może skutkować obniżonym poziomem tłuszczu w mleku, obniżeniem wskaźników płodności oraz problemami w okresie okołoporodowym.
Młóto browarniane to pasza silnie mlekopędna
Młóto browarniane zaliczane jest do pasz silnie mlekopędnych, ze względu na widoczny wzrost wydajności mlecznej przy stosunkowo niedużym udziale młóta w dawce dla krów mlecznych. Doświadczenia rolników pokazują, że zastosowanie młóta może przyczynić się do wzrostu wydajności nawet o 12%.
Dzieje się tak dlatego, ponieważ młóto browarniane jest bardzo dobrym źródłem białka, które zaledwie w 45% jest rozkładane w żwaczu, a rzeczywista strawność w jelicie cienkim białka nierozkładającego się w żwaczu jest bardzo wysoka i przekracza 85%. Zatem pasza ta nie zwiększa koncentracji azotu amoniakalnego w żwaczu (nie wpływa znacząco na poziom mocznika w mleku) i pozwala na dostarczenie dodatkowej ilości aminokwasów do jelita cienkiego. Dzięki temu młótem browarnianym jesteśmy w stanie w pewnym stopniu zastąpić w dawce drogą poekstrakcyjną śrutę sojową. Często spotykamy rolników, u których dodatek kilku kg młóta browarnianego na krowę spowodował ograniczenie stosowania śruty sojowej o połowę np. z 2 kg do 1 kg na sztukę bez negatywnych konsekwencji.
- Przy kiszeniu młóta w pryzmie czy silosie trzeba liczyć się z częściowymi stratami paszy, można zastosować jako konserwant kwas propionowy. Jednak najlepiej młóto kisi się w rękawie foliowym, tu też straty paszy są ograniczone do minimum
Młóto browarniane stymuluje fermentację w żwaczu
Jednak młóto to nie tylko białko, jest również źródłem wysokostrawnego włókna, stymulującego fermentację w żwaczu. Smakowitość młóta przekłada się na wzrost pobrania suchej masy, zwłaszcza przy systemie TMR. Zawiera mikro- i makroelementy, witaminy B1, B2, B4, B5, A oraz E, a także podwyższa zawartość tłuszczu i kazeiny w mleku.
Andrzej Rutkowski
Zdjęcie: Andrzej Rutkowski
Artykuł ukazał się w Tygodniku Poradniku Rolniczym 37/2022 na str. 46. Jeśli chcesz czytać więcej podobnych artykułów, już dziś wykup dostęp do wszystkich treści na TPR: Zamów prenumeratę.