StoryEditorPorady

Mocznik sposobem na obniżenie kosztów paszy dla krów mlecznych

04.01.2022., 11:01h
Wysokie ceny praktycznie wszystkich komponentów paszowych dla bydła, w tym śrut poekstrakcyjnych sprawiają, że producenci mleka szukają oszczędności, gdzie to tylko możliwie. Nie dziwnego zatem, że coraz większa grupa hodowców przekonuje się do stosowania mocznika, który nadal jest atrakcyjnym cenowo źródłem białka w dawce.

Dlaczego warto stosować mocznik w dawce pokarmowej dla krów mlecznych?

Niższa cena, to jednak nie jedyny atut stosowania mocznika w dawce. Po pobraniu go przez zwierzęta, w ich przewodzie pokarmowym rozkładany jest przez bakterie żwaczowe bezpośrednio do amoniaku, który następnie wykorzystywany jest przez bakterie do budowy białka własnego organizmu.
W procesie metabolicznym część bakterii trafia do jelita, gdzie jest trawiona i tym sposobem staje się źródłem białka dla krowy. Warto wiedzieć, że nawet do 80% zapotrzebowania krów na białko pokrywane jest właśnie z białka mikroorganizmów żwacza. Tak więc mocznik jest źródłem łatwo dostępnego amoniaku i pośrednio białek dla bakterii, a także stwarza doskonałe warunki do ich rozwoju. Jeżeli poprawiają się warunki w żwaczu, to oznacza, że lepiej trawione będą pozostałe składniki dawki.

100 g mocznika pozwala ograniczyć udział poekstrakcyjnej śruty sojowej o około 0,5 kg 

Specjaliści w dziedzinie żywienia krów mlecznych sugerują, iż dodatek 100 g mocznika na krowę dziennie pozwala ograniczyć udział poekstrakcyjnej śruty sojowej o około 0,5 kg.
Jeżeli już decydujemy się na...
Pozostało 72% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 05:45