Czym są mucyny?
Mucyny wyróżniają się zdolnością do tworzenia żeli, dzięki czemu stanowią istotny składnik wielu gęstych wydzielin wykazujących lepkoelastyczne właściwości. Najwięcej ich znajduje się w żółci, jak również w żołądku i jelicie, układzie oddechowym i moczowo-płciowym. Spełniają one w organizmie wiele funkcji, takich jak: smarowanie, tworzenie barier chemicznych i biologicznych.
Ważna rola śliny
Ślina odgrywa bardzo istotną rolę, bowiem pełni funkcję ochronną. W skład śliny wchodzą: woda, związki nieorganiczne, kationy sodu, potasu, wapnia, magnezu oraz aniony: chlorkowe, fluorkowe, rodankowe i ortofosforowe. Wśród białek, które są enzymami, na uwagę zasługują mucyny stanowiące 20-30%, wśród których wyróżnia się dwa rodzaje:
- MG1 – wielkocząsteczkowa mucyna o masie powyżej 100 kDa, z czego 80% to węglowodany
- MG2 – drobnocząsteczkowa mucyna do 300 kDa z czego do 60% węglowodany.
W żołądku zwierząt istotną rolę u przeżuwaczy odgrywają mucyny działające w dalszej części przewodu pokarmowego. Ich funkcją jest zablokowanie wnikania patogenów do komórek nabłonka jelitowego, gdzie wyróżnia się t...