Krowy na głębokiej ściółce w łatwy sposób, bez żadnych ograniczeń, kładą się i wstają, przyjmując podczas tych czynności jak najbardziej naturalne pozycje. Dzięki czemu jest to najmniej urazowy system. Jednak zastosowanie samej głębokiej ściółki przyczyniłoby się do bardzo dużego zużycia słomy, a także do problemów z utrzymaniem czystości podłoża oraz krów na odpowiednio wysokim poziomie. Stąd konieczność zastosowania rusztów przy stole paszowym. Ponadto bez rusztów ciągłej zmianie podlegałaby wysokość płaszczyzny, na jakiej stoją krowy, co w praktyce prowadziłoby do utrudnienia pobierania TMR-u ze stołu paszowego – powiedział Jan Czapnik.
Szczegóły dotyczących tego tematu znajdziecie Państwo w numerze 47/2015 "Tygodnika Poradnika Rolniczego".
Jeżeli jeszcze nie masz prenumeraty "Tygodnika Poradnika Rolniczego", możesz ją zamówić korzystając z zakładki Prenumerata lub zadzwonić pod numer (61) 886 06 30 lub skorzystać z e-wydania.