Smacznie, zdrowo i nowocześnie o mleku
Zgodnie z tradycją, każdej ocenie produktów mlecznych patronuje naukowiec, który miał duży wkład w rozwój polskiego przetwórstwa spożywczego. W tym roku wybór padł na prof. Jerzego Borowskiego, który patronował ocenie mleka i napojów fermentowanych.
Prof. Borowski od 1981 r. pracował jako nauczyciel akademicki w Katedrze Żywienia Człowieka Wydziału Technologii Żywności dzisiejszego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Jego zainteresowania naukowe dotyczyły wpływu procesów technologicznych na jakość i trwałość produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ze szczególnym uwzględnieniem substancji prozdrowotnych, możliwości wykorzystania naturalnych substancji dodatkowych w żywności oraz wykorzystania analizy sensorycznej w towaroznawczej ocenie jakości żywności. Zainteresowania naukowe zaowocowały dorobkiem w postaci 190 pozycji. Był także pasjonatem tradycji i regionalizmu w kuchni polskiej oraz jednym z inicjatorów utworzenia przy UWM Centrum Badań nad Żywnością Tradycyjną i Regionalną.
Prof. Borowski od 1981 r. pracował jako nauczyciel akademicki w Katedrze Żywienia Człowieka Wydziału Technologii Żywności dzisiejszego Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Jego zainteresowania naukowe dotyczyły wpływu procesów technologicznych na jakość i trwałość produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ze szczególnym uwzględnieniem substancji prozdrowotnych, możliwości wykorzystania naturalnych substancji dodatkowych w żywności oraz wykorzystania analizy sensorycznej w towaroznawczej ocenie jakości żywności. Zainteresowania naukowe zaowocowały dorobkiem w postaci 190 pozycji. Był także pasjonatem tradycji i regionalizmu w kuchni polskiej oraz jednym z inicjatorów utworzenia przy UWM Centrum Badań nad Żywnością Tradycyjną i Regionalną.
Podczas V Krajowej Oceny Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych zespoły arbitrów dokonały oceny sensorycznej metodą skalowania oraz oceny prawidłowości oznakowania, estetyki i funkcjonalności produktu, a także dodatkowych informacji na opakowaniu. Komisja superarbitrów przeanalizowała karty oceny produktów przedłożone przez zespoły arbitrów, dołączoną do produktów dokumentację, a także przeprowadziła ocenę własną, co było podstawą do przyznania medali z popiersiem prof. Jerzego Borowskiego za zajęcie I miejsca w poszczególnych grupach.
- Od lewej: Klemens Ciesielski, prezes Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy, Janusz Mojak, prezes SM Bieluch z wyróżnieniem za Produkt Mleczny Roku 2019 oraz prof. Bogusław Staniewski, przewodniczący komisji superarbitrów
Laureaci V Krajowej oceny mleka spożywczego i mlek sfermentowanych:
- Mleko spożywcze UHT
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska WART-MILK w Sieradzu za mleko UHT MU! - Mleko spożywcze wysokopasteryzowane
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za mleko naturalne 2%,
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Końskich za zestaw mlek spożywczych wysokopasteryzowanych 2% i 3,5% Średzka Spółdzielnia Mleczarska Jana w Środzie Wielkopolskiej za mleko spożywcze Jersey; - Mleka fermentowane naturalne:
- Jogurt naturalny:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za jogurt naturalny bez laktozy,
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za jogurt naturalny; - Jogurt naturalny typu greckiego:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach za jogurt naturalny typu greckiego,
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za jogurt naturalny typu greckiego; - Kefir naturalny:
Kujawska Spółdzielnia Mleczarska z Włocławka za kefir z Kujaw i Ziemi Dobrzyńskiej,
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za kefir naturalny,
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole za kefir rodzinny,
Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie za kefir naturalny; - Maślanka:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie za maślankę,
Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu za maślankę gostyńską prosto z masielnicy,
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za maślankę; - Zsiadłe mleko:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach za zsiadłe mleko Piaseckie jak dawniej,
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Krasnymstawie za zsiadłe mleko; - Smakowe mleka fermentowane:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Łowiczu za zestaw jogurtów pitnych Lavita: marchwiowo-pomarańczowy, jabłko–burak ćwikłowy, wieloowocowy ze zbożami,
Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol w Grajewie za zestaw jogurtów pitnych owocowo-warzywnych ACTI VEGE z błonnikiem: kiwi–jarmuż, marchew–mango, czarna porzeczka – burak; - Mleko spożywcze i mleka fermentowane objęte programem dla szkół:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jarocinie za mleko spożywcze pasteryzowane.
Osobne wyróżnienie za Produkt Mleczny Roku 2019 otrzymała Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie za jogurt prebiotyczny typu greckiego z inuliną o podwyższonych walorach prozdrowotnych.
Oceny dokonały dwa zespoły arbitrów
Zespół 1: Sylwia Tarczyńska – przewodnicząca, Jacek Chudziński, Paweł Domińczak, Lucyna Kłębukowska, Hanna Nowak, Michał Smoczyński, Katarzyna Staniewska, Marek Szołtysik.
Zespół 2: Jarosław Kowalik – przewodniczący, Maria Czerniewicz, Anna Dąbrowska, Paweł Graczkowski, Aldona Grudzień, Katarzyna Kiełczewska, Adriana Łobacz, Tadeusz Nadrowski.
Ich pracę podsumowała Komisja superarbitrów:
Przewodniczący – prof. dr hab. Bogusław Staniewski. Członkowie: prof. dr hab. Józefa Chrzanowska, prof. dr hab. Jan Pikul, dr hab. Antoni Pluta, prof. SGGW, prof. dr hab. Arnold Reps, mgr inż. Hanna Bogdańska-Zaręba, prof. dr hab. Stefan Ziajka, dr hab. Agata Znamirowska, prof. UR. Krajowa ocena dofinansowana była z Funduszu Promocji Mleka.
- Laureaci V Krajowej Oceny Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych, od lewej: Aldona Grudzień, OSM Łowicz, Janusz Mojak, prezes SM Bieluch w Chełmie, Antoni Stelmaszyński, wiceprezes SM Gostyń, Edmund Borawski, prezes SM Mlekpol w Grajewie, Janusz Namysłowski, prezes OSM Jarocin
Wyróżnieni w konkursie „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie”
Podczas tegorocznego Euroforum Polskiego Mleczarstwa po raz pierwszy zorganizowano konkurs „Innowacje Techniczne w Mleczarstwie”. Przy tej okazji upamiętniono Stanisława Kwiatonia, zmarłego w 2016 r. magistra inżyniera technologii mleczarskiej, który przez wiele lat pracował w Biurze Projektów Przemysłu Mleczarskiego, w przetwórstwie owocowo-warzywnym, a także doradzał w zakresie przetwórstwa mleka rządowi Indii.
W konkursie wyróżniono sześć podmiotów. PPHU A-Lima-Bis Sp. z o.o. z siedzibą w Środzie Wielkopolskiej – za całokształt trzydziestoletniej działalności we wprowadzaniu innowacji w sektorze mleczarskim w Polsce i za granicą.
Gospodarstwo Rolne Monika Klarzak, w kategorii: innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka za innowację: wdrażanie innowacyjnych technologii pozytywnie wpływających na środowisko naturalne.
- Laureaci V Krajowej Oceny Mleka Spożywczego i Mlek Fermentowanych, od lewej: Czesław Cieślak, prezes OSM Koło, Wiesław Stępień, prezes OSM Końskie, Mirosław Domański, prezes OSM Piaski, Marek Czapski, prezes OSM Siedlce, Irena Miedzińska, prezes OSM Wart-Milk w Sieradzu, Maria Czwojdrak, prezes Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej „Jana”, Mariusz Falgowski, prezes KeSeM Włocławek, Ryszard Pizior, prezes OSM Włoszczowa
GEA Westfalia Separator Polska Sp. z o.o. w kategoriach: gospodarka energią, innowacyjne rozwiązania procesowe, ochrona środowiska za innowację: GEA PRO+ innowacyjne rozwiązanie dla przemysłu mleczarskiego pozwalające na oszczędność białka.
Stadnina Koni Pępowo Sp. z o.o. z siedzibą w Gogolewie w kategoriach: gospodarka energią, innowacyjne rozwiązania w hodowli bydła mlecznego i produkcji mleka za innowację: odzysk ciepła z mleka po udoju.
Spółdzielnia Mleczarska Bieluch w Chełmie w kategorii: innowacyjne rozwiązania procesowe za innowację: linia nalewania napojów fermentowanych z pigging systemem, filtrami biologicznymi.
Symbiona S.A. z siedzibą w Warszawie w kategoriach: gospodarka energią, ochrona środowiska za innowację: AnoxyMem®.
Dla dwójki laureatów: A-Lima-Bis oraz Stadniny Koni Pępowo, redakcja „Tygodnika Poradnika Rolniczego” ufundowała w nagrodę laptopy. Do gospodarstwa Moniki Klarzak trafi system do monitoringu obory.
- Laureaci I Konkursu Innowacje Techniczne w Mleczarstwie 2019, od lewej: Tadeusz Łuczak, prezes A-Lima-Bis, Justyna Dziewota-Jabłońska z firmy Symbiona, Janusz Mojak, prezes SM Bieluch w Chełmie, Sylwia Jenkner z firmy GEA, prof. Zygmunt Zander i Antoni Stelmaszyński, który odebrał nagrodę w imieniu Stadniny Koni Pępowo
Laureatów wybrała kapituła w składzie: prof. em. Zygmunt Zander – przewodniczący, prof. dr hab. Andrzej Babuchowski – wiceprzewodniczący, mgr inż. Dorota Śmigielska – sekretarz, prof. Andrzej Kowalski, prof. Andrzej Lenart, dr inż. Fabian Dajnowiec, mgr inż. Marek Murawski, mgr inż. Janusz Turowski .
Konkurs finansowany był z Funduszu Promocji Mleka.
Krzysztof Wróblewski
Paweł Kuroczycki