Budowa strzyków zabezpiecza przed infekcją
Jedną ze stref obrony jest zwieracz strzyka, który stanowi zarówno barierę fizyczną ograniczającą dostawanie się bakterii do wymienia, jak i potencjalną barierę chemiczną. U zdrowych krów zwieracz strzyka jest pomiędzy dojami ściśle zamknięty, co stanowi swoistą barierę dla inwazji bakterii. Ponadto pierwsze 10–15 milimetrów kanału strzykowego jest wyścielonych keratyną, woskowatą substancją, która pomaga w zatrzymywaniu bakterii i może również posiadać pewne właściwości bakteriobójcze. Warstwa keratyny jest zazwyczaj częściowo usuwana podczas każdego doju, jednak między dojami odbudowuje się, pomagając w hamowaniu wejścia bakterii.
Wyspecjalizowany układ odpornościowy krowy
Układ odpornościowy składa się z elementów, które wykrywają obecność bakterii wywołujących mastitis. I tak np. białe ciałka krwi (kom. somatyczne) produkowane w szpiku kostnym krążą w krwioobiegu. W przypadku wejścia bakterii wywołujących mastitis, układ odpornościowy wykrywa markery chemiczne wiążące się z bakteriami, co uruchamia ruch dużych ilości komórek somatycznych. Przechodzą one z obiegu krwi do pęcherzyków, a kiedy już są na miejscu, wykrywają i zabijają bakterie wchłaniając je i wykorzystując różne enzymy, aby je zniszczyć.
Beata Dąbrowska