Krowy zawsze będą szukać najbardziej smakowitych komponentów paszy
Jeżeli zadamy zwierzętom paszę, którą mogą selekcjonować, zrobią to i w efekcie w pierwszej godzinie pobiorą znacznie więcej energii niż to konieczne. Krowy, jeśli tylko mają okazję często wybierają smakowite komponenty paszy, co zwiększa ryzyko kwasicy.
Jeżeli stół paszowy jest zbyt mały, by wystarczyło miejsca dla wszystkich krów jednocześnie, sztuki, które podejdą później (stojące niżej w hierarchii stada) zjedzą paszę przeselekcjonowaną, gorszej jakości.
Sortowanie widać szczególnie przy skarmianiu długiej i suchej sianokiszonki, którą trudno rozdrobnić i wymieszać. Jeżeli krowy potrafią część dawki rozdzielić na pojedyncze komponenty, wówczas każda krowa zjada coś innego niż zalecana dawka. W stadzie obserwujemy wówczas różnice w kondycji krów, ich wydajności i zdrowiu.
Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska
Zdjęcie: Beata Dąbrowska