Poza Europą także upadają zakłady mleczarskie
Sprawia to wrażenie, jakby problemy związane z produkcją i przetwórstwem mleka występowały wyłącznie w naszym najbliższym otoczeniu. Niestety, zjawisko to jest dużo szersze, a w części regionów świata znacznie bardziej dotkliwe niż chociażby w Polsce.
Upadłości zakładów mleczarskich czy kurczenie się produkcji wśród rolników może być wynikiem różnych czynników. Może ono następować chociażby w wyniku zmian w preferencjach konsumentów, wzrostu kosztów produkcji, czy niskich cen zbytu mleka i produktów mleczarskich na rynku.
Istotnym czynnikiem mogą być tu występujące już coraz częściej, również wśród polskich gospodarstw rolnych, problemy ze zdobyciem i utrzymaniem pracowników. W wyniku wystąpienia takich sytuacji, zakłady mleczarskie mogą być zmuszone do podejmowania działań restrukturyzacyjnych, poszukiwania nowych rynków zbytu, inwestowania w modernizację produkcji czy nawet zmiany przyjętej przed laty ścieżki rozwoju.