Niedobór witaminy E i beta-karotenu jest powszechny nie tylko w Polsce
W Anglii przeprowadzono badanie, które objęło 10 mlecznych farm. Jednoznacznie wykazało ono powszechny niedobór witaminy E i beta-karotenu. Otóż, aż 90% świeżo wycielonych krów miało niedobór witaminy E, a 75% niedobór beta-karotenu. Połowa zasuszonych krów miała niedobór obu przeciwutleniaczy.
Dlaczego witamina E i beta-karoten są kluczowe dla rozrodu krów?
Prowadzący badania lekarz weterynarii Andy Adler z Molecare Farm Vets twierdzi, że prawidłowe zaopatrzenie w witaminę E i beta-karoten jest kluczowe, biorąc pod uwagę rolę, jaką odgrywają w płodności. Przeciwutleniacze biorą udział w ochronie komórek organizmu przed szkodliwymi substancjami chemicznymi, które są wytwarzane w odpowiedzi na normalne urazy i urazy obserwowane podczas porodu. Jeśli chemikalia te nie zostaną usunięte, mogą mieć negatywny wpływ na tkanki ciała, a szczególnie te zaangażowane w płodność, takie jak rosnący oocyt. Dostarczanie krowom przeciwutleniaczy pomaga przeciwdziałać tym szkodliwym chemikaliom i chroni rosnący oocyt. Ponieważ oocyt zaczyna się rozwijać 100 dni przed rozpoczęciem rui, niezbędne jest upewnienie się, że krowa ma odpowiedni ich poziom w okresie zasuszenia i okresie przejściowym.
- Krowy zasuszone i we wczesnej laktacji żywione dawką opartą na kiszonce z kukurydzy mogą tylko skorzystać na większej suplementacji witaminy E i beta-karotenu
Jak suplementować krowom przeciwutleniacze?
Fakt, iż wysoki odsetek świeżo wycielonych krów wykazuje niedobór przeciwutleniaczy.Warto zwiększyć ich suplementację w okresie porodu i pomóc przygotować krowę na zwiększone zapotrzebowanie podczas wycielenia. Suplementacja witamin E i beta-karotenu w okresie zasuszenia krów zapewni najlepszą ochronę rozwijającego się oocytu, dzięki czemu jest gotowy do
zapłodnienia.
Beata Dąbrowska
Źródło: Thedairysite.com
Zdjęcia: Beata Dąbrowska