StoryEditorŻywienie krów

Niedobory witaminy E u krów szczególnie groźne przed porodem

18.01.2023., 08:01h
W okresie okołoporodowym niezbędnymi dla zdrowia krów antyoksydantami są witamina E oraz selen, których kluczową funkcją jest działanie chroniące przed utlenianiem wielu ważnych dla życia substancji wrażliwych na procesy oksydacyjne na poziomie komórkowym, tkankowym i ogólnoustrojowym.

Kiedy dochodzi do największych niedoborów witaminy E u krów?

Krowy w okresie przejściowym, czyli na 3 tygodnie przed porodem i bezpośrednio po porodzie, wykazują znaczny niedobór witaminy E, ponieważ powstaje dużo wolnych rodników, jak również zwiększone jest zapotrzebowanie na produkcję siary i mleka. Krowa produkująca siarę wykorzystuje zgromadzone zapasy tej witaminy, jednakże często spotykany w tym okresie brak apetytu sprawia, że zapasy te w niedużym stopniu są odnawialne. Wpływa to na osłabienie systemu odpornościowego nie tylko krowy, ale również nowo urodzonego cielęcia.

Należy zwrócić uwagę na rolę witaminy E w zapobieganiu wielu schorzeń krów, zwłaszcza w okresie poporodowym:

  • obniża podwyższony poziom lipidów przy stłuszczeniu wątrobowym,
  • uczestniczy w procesach odtruwania,
  • reguluje rozwój i funkcję gruczołów płciowych przed wycieleniem i po wycieleniu,
  • pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych,
  • zwiększa odporność na stres cieplny oraz szybkość migracji neutrofilii do miejsca infekcji, wzmaga efektywność fagocytozy i ogranicza ilość nowych infekcji.

W jakich ilościach suplementować krowie witaminę E?

Za...

Pozostało 56% tekstu
Dostęp do tego artykułu mają tylko Prenumeratorzy Tygodnika Poradnika Rolniczego.
Żeby przeczytać ten i inne artykuły Premium wykup dostęp.
Masz już prenumeratę? Zaloguj się
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 04:25