Kiedy dochodzi do największych niedoborów witaminy E u krów?
Krowy w okresie przejściowym, czyli na 3 tygodnie przed porodem i bezpośrednio po porodzie, wykazują znaczny niedobór witaminy E, ponieważ powstaje dużo wolnych rodników, jak również zwiększone jest zapotrzebowanie na produkcję siary i mleka. Krowa produkująca siarę wykorzystuje zgromadzone zapasy tej witaminy, jednakże często spotykany w tym okresie brak apetytu sprawia, że zapasy te w niedużym stopniu są odnawialne. Wpływa to na osłabienie systemu odpornościowego nie tylko krowy, ale również nowo urodzonego cielęcia.
Należy zwrócić uwagę na rolę witaminy E w zapobieganiu wielu schorzeń krów, zwłaszcza w okresie poporodowym:
- obniża podwyższony poziom lipidów przy stłuszczeniu wątrobowym,
- uczestniczy w procesach odtruwania,
- reguluje rozwój i funkcję gruczołów płciowych przed wycieleniem i po wycieleniu,
- pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych,
- zwiększa odporność na stres cieplny oraz szybkość migracji neutrofilii do miejsca infekcji, wzmaga efektywność fagocytozy i ogranicza ilość nowych infekcji.
W jakich ilościach suplementować krowie witaminę E?
Za...