Co znajdziemy w najnowszym numerze Elity Dobrego Hodowcy?
W naszym magazynie znajdziecie Państwo kompleksowe informacje z wszystkich dziedzin hodowli bydła mlecznego. W bieżącym numerze szczególnie polecamy pierwszy z cyklu reportaży – dr. Ryszarda Kujawiaka z Sano, który dzieli się z nami ciekawymi informacjami z pobytu na amerykańskich mlecznych fermach. Zawsze warto przeczytać, jak wygląda produkcja mleka w USA i które ze stosowanych tam rozwiązań można by przenieść na polski grunt. Niezwykle pomysłowe rozwiązania można podpatrzeć także w polskich gospodarstwach mlecznych. I tu zachęcamy do lektury reportażu „Mleczne przedsiębiorstwo Smolarków” – hodowców z woj. wielkopolskiego – jednych z najlepszych w regionie. Jak wykonać budki dla cieląt czy też dodatkowe poidło na lato, z pojemników typu Mauzer – prezentujemy właśnie w reportażu z Izabelina. Gospodarstwo Agnieszki i Krzysztofa Rudowiczów z Daniszyna udowadnia, że do produkcji mleka na najwyższym poziomie nie potrzeba naszpikowanych nowoczesnym sprzętem nowych obór, a wystarczy z głową i pomysłem wykorzystać posiadaną bazę lokalową poprzez tanią jej adaptację. Jak to zrobili? Przeczytać można w artykule „Wysokie wydajności w starych budynkach”. W bieżącym numerze nie zabraknie oczywiście artykułów prezentujących najnowsze dostępne technologie produkcji, organizacji i ekonomiki produkcji mleka czy zarządzania stadem.
Swoje badania, zalecenia i porady prezentują także uznani w Polsce i Europie naukowcy – specjaliści z poszczególnych dziedzin szeroko pojętej hodowli bydła. Swoimi doświadczeniami na łamach numeru dzielą się również sami hodowcy. Zasuszanie wysokowydajnych krów to prawdziwe wyzwanie. Do niedawna najważniejsza wydawała się faza przejściowa. Okazuje się, że faza końcowa laktacji ma również ogromne znaczenie. Jaki sposób na złagodzenie niepotrzebnego stresu zwierząt fazy wyjściowej znalazł Gerd Karch – hodowca z Nadrenii-Palatynatu – odnajdziemy w artykule „Ostrożne hamowanie”. Wiele jest jeszcze w naszym kraju obór, których zbyt wąski stół paszowy uniemożliwia zadawanie paszy z wozu paszowego. Można temu jednak zaradzić wykorzystując do tego celu – po uprzednim przygotowaniu – zwykłe wózki widłowe. Jak przystosować taki wózek, by sprawnie spełnił to zadanie, przeczytać można w dziale Technika, w artykule „Nawet wózkiem widłowym można zadawać paszę”.
O tym, że stres negatywnie wpływa na zdrowie i płodność krów środowisko naukowe jest zgodne. W opinii Ricka Granta z Miner Institute w Nowym Jorku, nadmierne zagęszczenie zwierząt w stadzie ma zdecydowanie większy negatywny wpływ na zakwaszenie żwacza, niż zbyt długie fragmenty paszy. Dlaczego? Dowiedzieć się można w artykule „Chore ze stresu”, który znajdziecie Państwo w dziale Zdrowie.
Warto również poświęcić uwagę ekonomii produkcji mleka. Unijni producenci stają bowiem przed coraz większymi wymaganiami związanymi z ochroną klimatu, dobrostanem zwierząt czy jakością mleka, w zamian nie oferuje się im praktycznie nic. Europejska Rada ds. Mleka oraz Niemieckie Stowarzyszenie Producentów Mleka stworzyły Program Odpowiedzialności Rynkowej, który ma zapobiegać nadchodzącym kryzysom rynkowym w sektorze mleczarskim. Jakie są jego główne założenia piszemy w dziale Ekonomia.
Te i wiele innych ciekawych artykułów znaleźć można w najnowszym numerze Elity-Dobrego Hodowcy, do lektury którego – i oczywiście prenumeraty – gorąco zachęcamy.
Zespół redakcyjny
Elity-Dobrego Hodowcy:
Elity-Dobrego Hodowcy:
Krzysztof Wróblewski, Paweł Kuroczycki, Marek Kalinowski, Beata Dąbrowska, Andrzej Rutkowski, Przemysław Staniszewski, Magda Szymańska