Serowar Farmerski w ZRK
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Dzienniku Ustaw z końcem lipca zostało opublikowane obwieszczenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z 16 lipca 2024 r. w sprawie włączenia kwalifikacji wolnorynkowej „Farmerskie wyrabianie serów i innych produktów z mleka – Serowar Farmerski” do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji.
Co to jest ZRK?
Zintegrowany Rejestr Kwalifikacji (ZRK) gromadzi informacje o wszystkich kwalifikacjach włączonych do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji, niezależnie od innych istniejących w Polsce rejestrów i spisów tworzonych na potrzeby poszczególnych resortów, branż czy instytucji. Sam rejestr powstał już w 2016 roku. Jego celem jest informowanie o tym, jakie wymagania trzeba spełnić, żeby uzyskać daną kwalifikację oraz jakie instytucje mają uprawnienia do ich nadawania. W rejestrze ujęte są zarówno kwalifikacje pełne, czyli te które nadawane są wyłącznie w ramach systemu oświaty i szkolnictwa wyższego po ukończeniu określonych etapów kształcenia, jak również cząstkowe, w skład których wchodzą kwalifikacje w zawodzie ze szkolnictwa branżowego, kwalifikacje nadawane po ukończeniu studiów podyplomowych, uregulowane, wolnorynkowe, sektorowe i rzemieślnicze.
Co daje wpis do ZRK?
Pierwsze kroki, aby farmerski wyrób serów i innych produktów z mleka znalazł się w Rejestrze, podejmowała jeszcze była Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Anna Gembicka. Ostatecznie znalazł się on w nim w wyniku działań obecnie kierujących resortem rolnictwa jako kwalifikacja wolnorynkowa. Wpis do rejestru określa zasady i standardy potwierdzania funkcjonujących w nim kwalifikacji. Ich potwierdzeniem, a mogą być certyfikaty wydawane w ramach systemu, co ma wpływać również na zapewnienie wysokiej jakości wytwarzanych produktów.
Co musi zrobić osoba, która chce zdobyć kwalifikacje?
Osoba, która chce zdobyć kwalifikacje w tym obszarze musi posiadać wiedzę z zakresu samodzielnego przygotowywania serów i innych wyrobów z mleka, w tym posługiwać się wiedzą z zakresu technologii mleczarstwa oraz procesów zachodzących w mleku i wyrobach z niego. Ewentualne posiadanie certyfikatu gwarantuje również, że wytwarzający sery posiada wiedzę z zakresu prawa żywnościowego, systemów zapewniania bezpieczeństwa żywności oraz rozliczenia produkcji, a czasie pracy przestrzega zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej oraz bezpieczeństwa i higieny pracy.
Przeczytaj również:
Andrzej Puławski