Racica szybko wchłania wodę
Róg racicowy zanurzony w wodzie szybko ją wchłania, szczególnie w czasie pierwszej godziny zanurzenia. Wchłaniając wodę róg staje się stopniowo bardziej miękki. W porównaniu z wchłanianiem, utrata wody w trakcie suszenia racic jest znacznie wolniejsza. Poszczególne okolice puszki racicowej różnią się pod względem twardości rogu. Najtwardszy jest róg ściany, najbardziej miękki – róg podeszwy. Niemniej jednak wszystkie części puszki rogowej wchłaniają wodę i stają się bardziej miękkie.
Współzawodnictwo przy stole paszowym
Zachowanie się krów podczas pobierania paszy w sytuacji współzawodnictwa – na przykład przy ograniczeniu miejsca i paszy – ma wpływ na ich produkcyjność. Rywalizacja przy stole paszowym jest największa, kiedy krowy wracają z doju i kiedy podawana jest świeża pasza. W tych okresach dominujące krowy będą wymuszały pierwszeństwo w pobieraniu paszy. Dostęp do stołu paszowego krów stojących niżej w hierarchii (do takich należą pierwiastki, krowy świeżo wycielone oraz nowo wprowadzane do stada) może być w tym czasie ograniczony, zmuszając je do pobierania mniejszej ilości paszy albo do jedzenia, kiedy konkurencja przy stole jest już mniejsza.
Beata Dąbrowska