
Czym są biomarkery i jak pomogą w określeniu poziomu dobrostanu krów?
Biomarker to mierzalny wskaźnik biologiczny w organizmie, taki jak tętno lub zawartość substancji we krwi, który może wskazywać na choroby, stan zdrowia lub procesy biologiczne. Pozwala to określić dobrostan w prosty i obiektywny sposób.
Badania przeprowadzone w Holandii pokazują, że krowy z podwyższonym poziomem kortyzolu w sierści częściej otrzymywały od weterynarza niezadowalającą ocenę dobrostanu. Gospodarstwa, w których dwie lub więcej krów wykazywały duże różnice w całkowitej zawartości białka i albuminy we krwi, również uzyskały średnio niższe wyniki w zakresie dobrostanu zwierząt.
Czytaj więcej: Poziom stresu wyczytany z krowiego futra
Osobowość zwierzęcia wpływa na jakość bytowania w środowisku
Naukowcy zbadali także związek pomiędzy dobrostanem, stanem emocjonalnym i możliwymi biomarkerami jałówek. Badano tętno, dobową wydajność mleczną oraz różne substancje we krwi jałówek w pozytywnej i negatywnej sytuacji środowiskowej. Korzystne środowisko to m.in.:
- wystarczająca przestrzeń,
- większa liczba boksów i miejsc do żywienia w porównaniu do negatywnych warunków bytowania.
Badacze nie zaobserwowali istotnych różnic pomiędzy jałówkami znajdującymi się w pozytywnych, jak i negatywnych warunkach bytowania, jednak wydaje się, że pewną rolę odegrała tutaj osobowość zwierzęcia. U jałówek niespokojnych, częściej występowało pogorszenie samopoczucia.
Jałówki, które z natury są bardziej niespokojne, wykazywały mniej lękowe zachowanie w dobrych warunkach środowiskowych. Mniej aktywne, mniej towarzyskie i mniej niespokojne jałówki wykazywały większe zróżnicowanie tętna w dobrym dla nich środowisku, co świadczy o lepszym samopoczuciu.
Pierwiastki niespokojne charakteryzowały się większymi wahaniami w dziennej wydajności mlecznej w sytuacji negatywnej, co świadczy o obniżonym dobrostanie. Dalsze opracowanie tych biomarkerów wymaga jeszcze badań.
Beata Dąbrowska