Szacuje się, że z powodu stresu cieplnego, każdego upalnego dnia krowy tracą w Polsce 3 litry mlekaBeata Dąbrowska
StoryEditorStres cieplny u krów

Przez stres cieplny krowa traci nawet 3 litr mleka dziennie! Jak temu zapobiegać?

18.07.2023., 16:00h
Upalne lato trwa w Polsce średnio od 30 do 60 dni. I chociaż w porównaniu z innymi, ekstremalnie ciepłymi krajami, jak np. Izrael, czy też niektórymi stanami USA, jak: Teksas, Floryda, Arizona, to krótki okres, w którym krowy narażone są na stres cieplny, to jednak straty ekonomiczne z tego tytułu są znaczne.

Chłodzisz krowy – płacisz, ale nie tracisz mleka!

Zakładając, że w okresie letnim 15% krów w stadzie stanowią krowy świeżo wycielone, to w szczycie laktacji uzyskujemy od nich o 3 litry dziennie mleka mniej, w porównaniu z krowami cielącymi się w pozostałych miesiącach roku. Oznacza to stratę 750 litrów mleka w całej laktacji. Kolejne 15–20% krów w stadzie, w okresie letnim stanowią krowy wysoko cielne. Krowy cielące się latem prawdopodobnie stracą około 2 litrów mleka dziennie w laktacji, co oznacza, że szacowana strata wyniesie 600 litrów na wysoko cielną krowę w okresie letnim.

Jak stres cieplny wływa na rozród krów?

Negatywne skutki stresu cieplnego odciskają również swoje piętno w rozrodzie zwierząt, szczególnie u krów będących 30 dni przed i 30 dni po inseminacji. Sztuki te będą miały dodatkowe 30 tzw. dni otwartych w związku z niskim wskaźnikiem zacieleń w okresie letnim, co przekłada się na 6 dodatkowych dni otwartych na każdą krowę w stadzie. Każdy taki dzień kosztuje hodowcę około 25 złotych na krowę. Mleko od krów będących w stresie cieplnym zmienia również swoje parametry. Zawiera ono niższą zawartość tłuszczu i białka oraz zwiększa się w nim poziom komórek somatycznych, co nie jest związane z zakażeniem bakteryjnym. Niższe parametry mleka to kolejne, jakże wymierne straty.

W jaki sposób bezpiecznie schładzać krowy podczas letnich upałów?

Wszystkie wymienione straty możemy oczywiście minimalizować poprzez schładzanie krów. Chłodzenie zwierząt może odbywać się w sposób bezpośredni lub pośredni.

Schładzanie bezpośrednie polega na zastosowaniu wymuszonej wentylacji mechanicznej, zwilżaniu i zraszaniu zwierząt, a najlepiej poprzez połączenie obu tych rozwiązań. Schładzanie pośrednie to schładzanie otoczenia, w którym przebywają krowy. Może się ono odbywać przez zamgławianie i odparowywanie wody. Gdzie najlepiej zastosować systemy chłodzące zwierzęta? Przede wszystkim w poczekalni.

Na wielu dużych fermach w USA i w Izraelu hodowcy wydzielają specjalne miejsca do schładzania, które wyposażone są w wentylatory, zraszacze i zamgławiacze. Izraelskie wyliczenia wskazują, że jeżeli zapewnimy krowom schładzanie przynajmniej 6 godzin na dobę, to odliczając koszty inwestycji i eksploatacji urządzeń do chłodzenia zwierząt, takie gospodarstwo może uzyskać wzrost produkcji mleka: w okresie krótkiego lata (trwającego 30 dni) o 2%, czyli 180 litrów w laktacji, w przypadku długiego lata (trwającego 60 dni) o 4%, czyli 360 litrów mleka w laktacji.

image

Szacuje się, że z powodu stresu cieplnego, każdego upalnego dnia krowy tracą w Polsce 3 litry mleka

FOTO: Beata Dąbrowska

Beata Dąbrowska

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 03:06