Wojciech Sekuła przez wiele lat zajmował się produkcją trzody chlewnej, później żywca wołowego, by ostatecznie – w 2021 roku – zdecydować się na produkcję mleka uznając, że ten kierunek zapewni gospodarstwu najwyższy, a co najważniejsze, systematyczny dochód.
Duże różnice w rozrodzie i żywieniu krów mlecznych i bydła mięsnego
– Początek nie był lekki, szczególnie, że nie miałem żadnego doświadczenia w produkcji mleka czy żywieniu bydła mlecznego. Nie zdawałem sobie sprawy jak duże różnice występują w żywieniu i rozrodzie bydła mięsnego i mlecznego – wspomina Wojciech Sekuła, który dwa lata temu zakupił używaną halę udojową (autotandem 2 x 4 plus 1 stanowisko) i zaczął przerabiać dotychczas użytkowany budynek na potrzeby bydła mlecznego.
– W tym samym czasie kupiliśmy 35 wysoko cielnych jałówek z gospodarstwa rolnego Agrominrol z Mokrzeszowa oraz 15 sztuk od dwóch indywidualnych rolników. Wszystkie hf-ki w czystej rasie.
Rolnik czerpie wiedzę o opłacalności produkcji mleka m.in. z Tygodnika Poradnika Rolniczego
Wraz z inwestycją w mleczny kierunek pan Wojciech rozpoczął intensywną edukację dotyczącą hodowli by...