Kwasica zwiastuje ochwat
Ochwat to nic innego, jak stan zapalny rogu racicznego, powodujący uszkodzenie bardzo wrażliwych struktur skóry i naczyń krwionośnych. Najczęściej przyczyną powstawania schorzenia jest przekarmianie krów wysokoenergetycznymi paszami, niewystarczające buforowanie płynu żwacza oraz niedostateczne wchłanianie lotnych kwasów tłuszczowych w żwaczu. Następstwem tych procesów jest oczywiście subkliniczna kwasica żwacza. I to ona właśnie „odpowiada” za pojawienie się ochwatu, dlatego też przeciwdziałanie występowaniu kwasicy jest najskuteczniejszą metodą w profilaktyce schorzenia.
Występowaniu ochwatu sprzyja niedobór biotyny
Ryzyko wystąpienia ochwatu jest zdecydowanie większe u zwierząt, których róg racicowy jest osłabiony na skutek zbyt małej produkcji keratyny. Dzieje się tak, gdy w organizmie występują niedobory biotyny, która jest niezbędna w procesie wytwarzania keratyny i substancji cementującej komórki rogu racicowego. Biotyna jest również bardzo ważna dla spoistości rogu oraz jego odporności na działanie czynników zewnętrznych takich, jak woda czy gnojowica.
Fot. Beata Dąbrowska
Fot. Beata Dąbrowska
- Wydłużony czas leżenia czy też pobieranie paszy w pozycji klęczącej, to sygnały wskazujące na rozwój ochwatu
Beata Dąbrowska