
Kwasica zwiastuje ochwat
Ochwat to nic innego, jak stan zapalny rogu racicznego, powodujący uszkodzenie bardzo wrażliwych struktur skóry i naczyń krwionośnych. Najczęściej przyczyną powstawania schorzenia jest przekarmianie krów wysokoenergetycznymi paszami, niewystarczające buforowanie płynu żwacza oraz niedostateczne wchłanianie lotnych kwasów tłuszczowych w żwaczu. Następstwem tych procesów jest oczywiście subkliniczna kwasica żwacza. I to ona właśnie „odpowiada” za pojawienie się ochwatu, dlatego też przeciwdziałanie występowaniu kwasicy jest najskuteczniejszą metodą w profilaktyce schorzenia.
Występowaniu ochwatu sprzyja niedobór biotyny
Ryzyko wystąpienia ochwatu jest zdecydowanie większe u zwierząt, których róg racicowy jest osłabiony na skutek zbyt małej produkcji keratyny. Dzieje się tak, gdy w organizmie występują niedobory biotyny, która jest niezbędna w procesie wytwarzania keratyny i substancji cementującej komórki rogu racicowego. Biotyna jest również bardzo ważna dla spoistości rogu oraz jego odporności na działanie czynników zewnętrznych takich, jak woda czy gnojowica.
Fot. Beata Dąbrowska

- Wydłużony czas leżenia czy też pobieranie paszy w pozycji klęczącej, to sygnały wskazujące na rozwój ochwatu
Beata Dąbrowska