Soja negatywnie wpływa na młode cielęta
Zdecydowana większość preparatów mlekozastępczych na pierwszy okres odchowu cieląt nie zawiera w swoim składzie soi. Są one jednak droższe w porównaniu do tych zawierających komponenty sojowe, ale ich stosowanie przekłada się na lepsze przyrosty i zdrowie. Dlaczego? Bo obecność komponentów sojowych podawanych cielętom najmłodszym, czyli do ukończenia 21. dnia życia negatywnie wpływa na efekty odchowu. Dzieje się tak dlatego, że soja zawiera wiele składników antyodżywczych, takich jak: inhibitory proteaz, białka antygenowe czy niestrawne węglowodany, które jeśli znajdą się w preparacie mlekozastępczym niekorzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego cielęcia, szczególnie jelita cienkiego. Usunięcie z preparatu mlekozastępczego produktów sojowych może zatem przełożyć się tylko i wyłącznie na lepsze efekty odchowu cieląt.
Soja dopiero po 3 tygodniu życia
Z kolei, w preparatach przeznaczonych na drugi okres odchowu powszechnymi komponentami są produkty uboczne przetwórstwa soi, w tym mączki, izolaty i koncentraty białka sojowego. Białko sojowe może zastąpić w preparatach mlekozastępczych dla cieląt nawet połowę białka pochodzenia mlecznego, jednak białko to nie jest niezbędnym składnikiem tych preparatów.
Fot. Beata Dąbrowska
Zdaniem dr. Pawła Górki z UR w Krakowie, gdybyśmy w preparacie mlekozastępczym zastąpili białko w 50% białkiem pochodzenia sojowego, to zmniejszymy przyrosty masy ciała cieląt nawet o ponad 30% w pierwszych dwóch tygodniach życia i około 5% w całym okresie odchowu. Te negatywne efekty są o wiele mniejsze, jeśli produkty sojowe znajdą się w późniejszym okresie odchowu, po ukończeniu 3. tygodnia życia.
Fot. Beata Dąbrowska
- Eliminacja z preparatu mlekozastępczego produktów sojowych zdecydowanie może przełożyć się na lepsze efekty odchowu cieląt
Zdaniem dr. Pawła Górki z UR w Krakowie, gdybyśmy w preparacie mlekozastępczym zastąpili białko w 50% białkiem pochodzenia sojowego, to zmniejszymy przyrosty masy ciała cieląt nawet o ponad 30% w pierwszych dwóch tygodniach życia i około 5% w całym okresie odchowu. Te negatywne efekty są o wiele mniejsze, jeśli produkty sojowe znajdą się w późniejszym okresie odchowu, po ukończeniu 3. tygodnia życia.
Beata Dąbrowska