StoryEditorŻywienie krów

Odpowiednia struktura paszy wzmaga apetyt u krów

06.03.2018., 20:03h
Przy wydajności do 8 tys. kg mleka problem zapewnienia odpowiedniej struktury dawki dla krów mlecznych praktycznie nie istnieje, ponieważ 70–80% suchej masy dawki stanowią pasze objętościowe. Zdecydowanie więcej problemów pojawia się, gdy krowy dają dziennie powyżej 45 litrów mleka
Wówczas to pasze treściwe stanowią bardzo często nawet 50% udziału w suchej masie dawki. Dzieje się tak dlatego, że wraz ze wzrostem wydajności rośnie zapotrzebowanie krów na składniki pokarmowe, ale wraz z nią nie rośnie – niestety – apetyt krów. Jak twierdzi dr Zbigniew Lach z OHZ Osięciny – w takiej sytuacji hodowcy zmuszeni są do zagęszczania dawki pokarmowej, tak by w mniejszej ilości paszy zmieścić więcej energii i białka.

Dlaczego pobranie suchej masy przez krowy nie nadąża za ich wydajnością?


Przyczyn takiego stanu jest wiele. Wśród nich wymienia się: jakość i smakowitość pasz, występowanie schorzeń typowych dla okresu okołoporodowego, dostępność do stołu paszowego i wody, stres cieplny, hierarchia w stadzie oraz struktura dawki pokarmowej, która bezpośrednio wpływa na apetyt krów. Długie cząsteczki paszy stymulują proces przeżuwania, odłykania oraz aktywność ruchową żwacza. Przeżuwanie z kolei stymuluje wydzielanie śliny buforującej żwacz (jeden litr śliny zawiera 7 gramów związku buforującego – wodorowęglanu sodu). Zapobiega to gwałtownym spadkom pH i przyczynia się do poprawy zdrowotności żwacza.



  • Wysoki udział pasz treściwych, w stosunku do pasz objętościowych niejednokrotnie prowadzi do „upośledzenia” struktury fizycznej dawki. A to właśnie jej strukturalność ma bezpośredni związek z apetytem krów

Czym jest peNDF i na co wpływa?

Wzrastająca ilość produkowanej śliny nie jest jednak uzależniona od obniżającego się pH żwacza. Niemal całkowicie zależy od ilości włókna fizycznie efektywnego w dawce (peNDF). Co to jest fizycznie efektywne włókno? Oznaczane w analizach chemicznych pasz włókno NDF (czyli włókno neutralne detergentowo) określa wyłącznie chemiczne właściwości włókna pokramowego, a nie jego cechy fizyczne, jak na przykład długość. I właśnie pojęcie włókna fizycznie efektywnego (peNDF) zostało wprowadzone po to, aby uwzględnić fizyczne właściwości włókna neutralno-detergentowego, którego długie cząstki – powyżej 1 cm – zachęcają krowy do przeżuwania. peNDF wyznacza się przez określenie udziału cząstek paszy o wielkości powyżej 1 mm. Minimalna zawartość peNDF w dawce pokarmowej dla krów mlecznych powinna wynosić nie mniej niż 22 procent, w kilogramie jej suchej masy. Wartość ta pozwala na utrzymanie pH żwacza na poziomie 6,0–6,2. A zatem, w trosce o zdrowie naszych krów warto słuchać, opiekujących się gospodarstwem doradców żywieniowych, którzy badając pasze na sitach zwracają uwagę na odpowiednią postać fizyczną dawki.

Beata Dąbrowska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
24. listopad 2024 01:16