Ślina neutralizuje nadmiar kwasów w żwaczu i zapobiega kwasicy
Odpowiednio dużą produkcję śliny zapewnia właściwa struktura dawki pokarmowej. Niestety, bardzo często technologiczne wymogi produkcji kiszonek prowadzą do nadmiernego rozdrabniania pasz objętościowych, których pobieranie przez krowę skraca czas przeżuwania, pokarm jest słabo naśliniony i tym samym do żwacza dostaje się niewielka ilość śliny, która dzięki odczynowi alkalicznemu neutralizuje nadmiar kwasów powstających w wyniku fermentacji w żwaczu.
Taki stan jest początkiem kwasicy. Zbyt niskie pH w żwaczu powoduje zahamowanie wzrostu bakterii celulolitycznych, co także prowadzi do zmniejszenia strawności masy organicznej w żwaczu i w efekcie do ograniczenia pobrania paszy. Tylko dzięki długim cząsteczkom paszy utrzymywana jest właściwa struktura masy pokarmowej w żwaczu oraz jego motoryka. Długie cząstki pozwalają również na normalne ścieranie się i odbudowywanie nabłonka żwacza.
Taki stan jest początkiem kwasicy. Zbyt niskie pH w żwaczu powoduje zahamowanie wzrostu bakterii celulolitycznych, co także prowadzi do zmniejszenia strawności masy organicznej w żwaczu i w efekcie do ograniczenia pobrania paszy. Tylko dzięki długim cząsteczkom paszy utrzymywana jest właściwa struktura masy pokarmowej w żwaczu oraz jego motoryka. Długie cząstki pozwalają również na normalne ścieranie się i odbudowywanie nabłonka żwacza.
Znaczenie włókna w dawce pokarmowej
Zawartość włókna w dawce pokarmowej dla krów mlecznych ma ogromny wpływ na strawność składników pokarmowych, a przez to na koncentrację energii netto. Dec...