Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie pod kierownictwem prezesa Helmuta Doliwy i wiceprezes Zofii Just, wypracowała w 2017 r. zysk netto w wysokości 514 tys. zł. Kwotę tę uchwałą Walnego Zgromadzenia, które odbyło się 14 czerwca br. w całości przekazano na fundusz zasobowy spółdzielni. Jak powiedział na Walnym Helmut Doliwa, mleczarnia skupiła w 2017 r. 68,8 mln l mleka przy dynamice 104%, średnia cena płacona dostawcom mleka wyniosła 1,38 zł/l.
Siedemnastu wspaniałych
Na koniec ubiegłego roku OSM Czarnków liczyła 606 członków, a wartość ich udziałów 7,7 mln zł. Fundusz zasobowy natomiast wyniósł ponad 47 mln zł.
– W ubiegłym roku mleko do naszej spółdzielni dostarczało 523 rolników, a dostawa na gospodarstwo, w porównaniu z 2016 r., wzrosła z 126 do 136 tys. l. 17 rolników odstawiło ponad 500 tys. l mleka. Najwięcej mleka, tj. 44,8 mln litrów trafia do nas z powiatu czarnkowsko-trzcianeckiego – wyliczał Helmut Doliwa.
Trzech dostawców sprzedało do spółdzielni w ubiegłym roku ponad 1 mln litrów mleka, rekordzista natomiast ponad 2 mln litrów. Wśród rekordzistów znalazło się liczne grono młodych rolników, którzy kontynuują i rozwijają produkcję mleka po rodzicach.
Ubiegły rok był dla spółdzielni korzystny. O 18,4%, czyli o 20 mln zł więcej w porównaniu z 2016 r. spółdzielnia uzyskała ze sprzedaży swoich towarów. Przychód ze sprzedaży wyniósł 137,8 mln zł, w tym ze sprzedaży galanterii na eksport 4,1 mln zł.
Największy wzrost sprzedaży w odniesieniu do ubiegłego roku uzyskano w przypadku następujących produktów: twarogu ekstra o 62%, twarożku domowego – 42,5%, serka wiejskiego typu cottage 20,5%, kaszki manny – 16%, serniczka z polewą o 15,7%, twarożków homogenizowanych o 15%, masło o 12% oraz śmietanki 30-procentowej o 9,8%.
- Prezes OSM Czarnków Helmut Doliwa przedstawia sprawozdanie z działalności spółdzielni za 2017 r. Obok po prawej wiceprezes Zofia Just oraz Łukasz Szwedek, sekretarz Walnego. Od lewej na zdjęciu są asesorzy: Arkadiusz Borączka oraz Henryk Helak, a także prowadzący Walne Przemysław Jagła
Największy wzrost sprzedaży w odniesieniu do ubiegłego roku uzyskano w przypadku następujących produktów: twarogu ekstra o 62%, twarożku domowego – 42,5%, serka wiejskiego typu cottage 20,5%, kaszki manny – 16%, serniczka z polewą o 15,7%, twarożków homogenizowanych o 15%, masło o 12% oraz śmietanki 30-procentowej o 9,8%.
- Nagrodzeni dostawcy za 2017 rok
Przemysław Jagła – 2,198 mln l,
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo Usługowe Strzelce – 1,115 mln l,
Danuta Sówka – 1,091 mln l,
Bartłomiej Cichorek – 914 tys. l,
Marek Frątczak – 767 tys. l,
Jarosław Kaźmierczak – 733 tys. l,
Marcin Piechowiak – 715 tys. l,
Adam Warnke – 691 tys. l,
Piotr Załachowski – 642 tys. l,
Lucyna Dubiak – 642 tys. l,
Marek Cichy – 640 tys. l,
Włodzimierz Bukowski – 612 tys. l,
Małgorzata i Jan Czerniakowie – 583 tys. l,
Andrzej Parecki – 557 tys. l,
Wojciech Spychała – 544 tys. l,
Józef Ligenza – 536 tys. l,
Rolniczy Kombinat Spółdzielczy Bobulczyn – 516 tys. l.
Ostra konkurencja
W pierwszych miesiącach bieżącego roku utrzymywał się trend wzrostowy w przypadku większości czołowych wytwarzanych przez spółdzielnię produktów. Sprzedaż nie wzrosła w przypadku sprzedaży deseru ryżowego oraz twarożku homogenizowanego, spółdzielnia pracuje jednak nad tym, by to nadrobić.
– Jest to bardzo ważne, ponieważ nadwyżka mleka przerabiana na galanterię gwarantuje zwrot pieniędzy, natomiast nadwyżka przerabiana na mleko w proszku zaniża te możliwości – podkreślał prezes Doliwa.
Jeśli wyniki sprzedażowe osiągnięte przez spółdzielnię w ciągu pierwszych pięciu miesięcy porówna się rok do roku, wychodzi, że w ujęciu wartościowym sprzedaż zmalała z 57,7 mln zł do 53,9 mln zł. Cena skupu w analogicznym porównywanym okresie mleka spadła o ok. 4 grosze/l. Wzrosły natomiast koszty opakowań, opłata za gaz oraz koszty transportu.
Zarówno prezes Doliwa, jak i wiceprezes Zofia Just zwrócili uwagę na aplikację „Zdrowe zakupy”, która niekorzystnie oddziałuje na wyniki sprzedaży spółdzielni.
– Aplikacja ta wskazuje, po przyłożeniu do wyrobu, że w niektórych naszych wyrobach znajdują się konserwanty, co jest nieprawdą. Nasze produkty są czyste, nie zawierają konserwantów ani GMO, w żadnych produktach nie stosujemy olejów a tylko tłuszcz mleczny, śmietanka jest zrobiona tylko i wyłącznie ze śmietany, przypuszczamy, że stoi za tym konkurencja – wyjaśniała Zofia Just.
W ramach programu „Szklanka mleka” mleczarnia dostarczyła do 116 placówek oświatowych 235,5 tys. l mleka oraz 4,5 tys. l jogurtu. W roku szkolnym 2017/2018 mleczarnia zrezygnowała jednak z tej formy dostaw, ze względu na brak opłacalności oraz zaostrzenie przepisów dotyczących rodzajów objętych programem produktów.
- Wśród nagrodzonych dostawców znalazła się również Danuta Sówka, która w ubiegłym roku odstawiła do OSM Czarnków ponad milion litrów mleka
Zrealizowane i planowane inwestycje
W ubiegłym roku OSM Czarnków wydała ponad 1,7 mln zł na remonty, jest to kwota przeznaczona na ten cel również w 2016 r. Poczyniono też wiele inwestycji, m.in. z udziałem środków z PROW. W zakładzie w Chodzieży zakupiono i zamontowano sprężarkę powietrzną, jednotorową stację mycia, termizator misowy, przesiewacz wibracyjny. Kupiono również m.in. zbiornik do mleka, zmodernizowano wieżę suszarniczą. Aby zmniejszyć koszty utrzymania samochodów, dla zakładu w Czarnkowie zakupiono z własnych środków dwie nowe cysterny.
Spółdzielnia ma w planach kilka inwestycji, zarówno z własnych środków, jak i z PROW. Mają one usprawnić pracę, jak i poprawić jakość i dystrybucję wytwarzanych produktów.
Delegaci jednomyślnie udzielili absolutorium obecnemu zarządowi. Tak samo zgodnie zagłosowali nad przyjęciem sprawozdania finansowego za ubiegły rok, planem działalności na bieżący rok, podziałem nadwyżki bilansowej oraz określeniem najwyższej sumy zobowiązań.
Wyników ekonomicznych gratulowali zarządowi i rolnikom lokalni włodarze, dumni, że mają na swoim terenie takie dobre przedsiębiorstwo i takich wspaniałych rolników.
Magdalena Szymańska