Podczas targów Mleko Expo Krzysztof Wróblewski, reaktor naczelny Tygodnika Poradnika Rolniczego rozmawiał z Hanną Dębowską, wiceprezes OSM w Garwolinie. Jej zdaniem, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Garwolinie ma szeroką gamę produktów, które zaspokaja potrzeby wszystkich wymagających klientów.
Twaróg w pergaminie to największy HIT sprzedaży OSM Garwoiln
– Naszym wiodącym produktem są twarogi, a przede wszystkim twaróg pakowany w pergamin oraz folię. cieszy się ogromnym zaufaniem wśród konsumentów i jest twarogiem rozpoznawalnym. Kolejnymi wyrobami jest masło, które jest wysokiej jakości. Nasi klienci sobie bardzo je chwalą i to zarówno masło extra, jak również Masło Stołowe Garwolińskie, które pakujemy w różnych gramaturach – wskazuje Hanna Dębowska.
Wiceprezes mleczarni wskazuje także na rozwiniętą produkcję maślanek i mlecznych napoi fermentowanych czy serka wiejskiego.
– Ostatnio uruchomiliśmy również linię do produkcji shake‘ów w 3 wariantach smakowych. Ten produkt choć nie jest na razie na rynku bardzo rozpoznawalny, to już cieszy się szerokim zainteresowaniem dzieci i młodzieży – dodała wiceprezes OSM Garwolin.
Produkty z OSM Garwolin w coraz większej liczbie sieci handlowych i w kolejnych państwach
Nie bez znaczenia dla rozwoju spółdzielni jest także ekspansja na rynki zagraniczne, a co za tym idzie także produkcja mleka w proszku. Garwolińskie produkty można spotkać zarówno w Czechach, Słowacji, Litwie i Łotwie, jak również w takich zakątach ziemi jak Bangladesz, Egipt, Iran oraz Irak.
– Rozszerzyliśmy swoje kanały dystrybucyjne o dość znane sieci w Polsce i jest tak duże zainteresowanie, że coraz większa ilość sieci otwiera się na nasze produkty. I to pomimo że produkty OSM Garwolin mają ceny z wysokiej półki. Prowadzimy taką zrównoważoną politykę sprzedażową, współpracujemy zarówno z tradycyjnymi hurtowniami, jak i z sieciami handlowymi – dodała wiceprezes OMS Garwolin.
Paweł Mikos