Lista gości walnego mocno okrojona przez koronawirusa
Zebranie przedstawicieli Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Łasku odbyło się 15 lipca br. w siedzibie mleczarni z zachowaniem wszystkich wymogów sanitarnych obowiązujących w szczególnym czasie epidemii koronawirusa. Obrady sprawnie poprowadził Roman Kacprzak. Sekretarzem zebrania został Artur Cygan, a asesorami: Janusz Patora i Marcin Binas.
Roman Kacprzak powitał delegatów oraz gości i jednocześnie wyjaśnił, że listę gości mocno okrojono ze względu na sytuację związaną z koronawirusem. Wśród gości obecni byli: Tadeusz Maliborski – lustrator z Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich, Zw. Rew. w Warszawie, Anna Kosińska – przewodnicząca Związku Zawodowego Pracowników OSM Łask, radca prawny Mirosław Pluta oraz główna księgowa Małgorzata Smolarek.
Puchary dla dostawców OSM Łask w podziękowaniu za ciężką pracę
Wzorem lat poprzednich, zaraz na początku walnego nagrodzono 10 największych dostawców mleka do OSM w Łasku, którzy odebrali gratulacje oraz pamiątkowe puchary z rąk władz spółdzielni.
Pierwsza dziesiątka dostawców OSM Łask pod względem wielkości dostaw w skali roku przedstawia się następująco:
- Andrzej Maj – 592 tys. l,
- Eugeniusz Pokorski – 355 tys. l,
- Jarosław Tyran – 342 tys. l,
- Łukasz Bośka – 305 tys. l,
- Andrzej Janiak – 252 tys. l,
- Remigiusz Bednarek – 248 tys. l,
- Jacek Krupowczyk – 218 tys. l,
- Zbigniew Zbierski – 189 tys. l,
- Jarosław Jabłoński – 182 tys. l,
- Krzysztof Graczyk – 180 tys. l.
Po jednogłośnym przyjęciu porządku i regulaminu obrad wybrano komisję mandatowo-skrutacyjną w składzie: Jarosław Tyran, Paweł Kamiński, Małgorzata Foszpańczyk oraz komisję uchwał i wniosków, w której zasiedli: Andrzej Janiak, Grzegorz Szymczak i Maria Kruszek.
Tradycyjny smak i jakość produktów OSM Łask
Sprawozdanie z działalności spółdzielni za 2019 rok w imieniu trzyosobowego zarządu przedstawił prezes Jerzy Skorek. W skład zarządu wchodzą: prezes Jerzy Skorek, wiceprezes Dawid Ograbek oraz członkini zarządu Marzena Sobolewska.
– OSM Łask w 2019 roku skupiła ponad 11,6 mln l mleka. Roczna sprzedaż w przeliczeniu na jedno gospodarstwo wyniosła 64,8 tys. l. Skup prowadzony był za pośrednictwem 5 stacji schładzania, do których mleko dostarcza 23 dostawców oraz bezpośrednio ze 157 gospodarstw zbiornikowych, które dostarczyły 97,2% całego surowca – powiedział prezes
Jerzy Skorek.
- Najwięksi dostawcy wyróżnieni pucharami w towarzystwie prezesa zarządu Jerzego Skorka oraz przewodniczącego rady nadzorczej Romana Kacprzaka. Rolnikom bardzo zależało, aby na zdjęciu wystąpili pod hasłem nowej społecznej kampanii hodowców bydła i producentów mleka „Dziękujemy, że pijecie mleko!”, o czym informujemy federacyjnych tuzów z PFHBiPM
- Prezydium walnego zebrania przedstawicieli, od lewej: przewodniczący Roman Kacprzak, sekretarz Artur Cygan oraz asesorzy: Janusz Patora i Marcin Binas
Spółdzielnia prowadziła skup mleka na terenie 7 gmin: Widawa, Łask, Wodzierady, Buczek, Zapolice, Dobroń oraz Sędziejowice. Z funduszu udziałowego wypłacono w poprzednim roku 111 tys. zł byłym członkom, co stanowi 5% całego funduszu udziałowego. Spółdzielnia zatrudnia 79 osób. W Łasku produkowane są mleka spożywcze, twarogi, sery dojrzewające, śmietany, masła i napoje fermentowane.
– Mając półautomatyczną linię do produkcji serów generujemy dość wysokie koszty, ponadto ceny serów w poprzednim roku znacznie spadły, głównie z powodu taniego importu. Dlatego postanowiliśmy tę linię wykorzystywać w większości do produkcji twarogów, które szybciej i lepiej spieniężają się niż sery żółte. Problem jednak polega na tym, że przy produkcji twarogów ta linia jest o połowę mniej wydajna niż w przypadku serów żółtych. Dlatego musimy szukać nowych produktów, na które przeznaczymy powstałą w ten sposób nadwyżkę mleka. Nasze twarogi bardzo dobrze sprzedają się nie tylko u nas na rynku lokalnym, czyli w Łodzi i okolicach, ale też w Warszawie, co jest dla nas szansą. Na pewno dużym obciążeniem dla nas jest wzrost płacy minimalnej, co mocno wpłynęło na wzrost kosztów – powiedział prezes Jerzy Skorek, dodając, że co prawda OSM Łask nie eksportuje swoich produktów, ale inne mleczarnie, które dużo wcześniej eksportowały, w wyniku koronawirusa już nie były w stanie tyle wyeksportować. Zatem artykuły te zostają w kraju i ma to negatywny wpływ na całokształt rynku mleczarskiego.
– 64 tys. litrów to u nas przeciętna dostawa z gospodarstwa, nie możemy się równać pod tym względem z dużymi mleczarniami jak Mlekovita, gdzie z przeciętnego gospodarstwa skupuje się kilka razy więcej mleka. To sprawia, że koszty skupu mamy automatycznie wyższe o 7–8 groszy w przeliczeniu na jeden litr. Natomiast bronimy się wysoką jakością i tradycyjnym smakiem produktów – dodał prezes Jerzy Skorek.
Większa pomoc z funduszu rozwoju hodowli dla dostawców
Sprawozdanie z działalności rady nadzorczej złożył jej przewodniczący Roman Kacprzak. Podobnie jak prezes Jerzy Skorek, podziękował rolnikom i pracownikom za pracę na rzecz spółdzielni. Poprosił także delegatów o udzielenie absolutorium zarządowi. Delegaci podczas głosowań przyjęli wszystkie uchwały, łącznie z jednogłośnym udzieleniem absolutorium każdemu z członków zarządu.
– Zatwierdziliśmy nowy regulamin funduszu rozwoju hodowli zwiększając wielkość pomocy, jakiej można udzielić każdemu naszemu dostawcy. Wspólnie z zarządem wytyczyliśmy nowy kierunek działania naszej spółdzielni, oparty głównie na produkcji twarogu. Mamy nową, ciekawą szatę graficzną produktów, promujemy nowe logo, które podkreśla naszą bogatą historię i tradycyjny charakter naszych wyrobów – powiedział przewodniczący Roman Kacprzak.
- Uczestnicy walnego
Podobnie jak w Sieradzu, walne przebiegało bardzo spokojnie, a rolnicy nie zabierali głosu w dyskusji. Wypowiedział się natomiast lustrator Tadeusz Maliborski, podkreślając trudną sytuację zaistniała w wyniku koronawirusa. Wszak zamknięte były szkoły, gdzie przestały trafiać produkty mleczarskie przeznaczone dla dzieci i młodzieży. Przez pewien czas w ogóle nie funkcjonował kanał dystrybucji HoReCa zaopatrujący hotele i gastronomię, a wyhamował też eksport. Lustrator pochwalił podjęcie decyzji o zwiększeniu produkcji artykułów najlepiej spieniężających się, w tym przypadku twarogów, a jednocześnie zastrzegł, że rolą lustracji jest udzielenie wskazówek i pomocy w codziennej pracy kierownictwa i zwrócenie uwagi na odstępstwa, jakie należy poprawić.
Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski
Zdjęcia: Andrzej Rutkowski