Poznać polską żywność
Podczas uroczystości otwarcia spotkania ze wspaniałą, najwyższej jakości polską żywnością, Henryk Kowalczyk, wicepremier, minister rolnictwa i Rozwoju Wsi powiedział, że piknik to znakomita okazja, żeby pokazać walory smakowe, zdrowotne i jakościowe polskiej żywności, przede wszystkim tej wytwarzanej bezpośrednio przez rolników, ale także produkowanej przez przetwórców.
– Jest to miejsce, gdzie można dowiedzieć się, jak i z czego wytwarza się żywność. Znając te procesy, łatwiej nam będzie wybrać takie produkty, które nam najbardziej odpowiadają – powiedział wicepremier Henryk Kowalczyk i dodał, że ważny jest dochód rolnika, ale także abyśmy jedli zdrowo. Produkt polski, polska żywność jest na pewno żywnością zdrową, a taką polecamy – zapewnił.
Różnorodność i wysoka jakość polskiej żywności
Podczas pikniku można było zobaczyć, jak duża jest różnorodność polskiej żywności. Ciekawe stoiska przygotowały organizacje, stowarzyszenia i instytucje branżowe, a także instytuty naukowe, ośrodki doradztwa rolniczego i muzeum rolnicze. Było wiele ciekawych atrakcji. Odbywały się pokazy kulinarne, degustacje, konkursy i zabawy. Uczestnicy pikniku mogli wziąć udział we wspólnym gotowaniu i odkrywaniu smaków różnego rodzaju pieczywa, serów, aromatycznych miodów, wędlin, przetworów z warzyw i owoców, a także smakołyków przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich.
Wiele atrakcji przygotowano dla najmłodszych. Maluchom wiele uciechy sprawiały zabawy edukacyjne, konkursy. Najmłodsi uczestnicy pikniku mogli przyozdobić swoje twarze w dowolny wzór ludowy czy zwierzęcy. Dzieci mogły też poznać tradycyjne zwyczaje ludowe i obejrzeć dawne zabawki wykonane ze słomy i papieru. Dużą atrakcją było też dojenie sztucznej krowy. Bogatą ofertę produktów spożywczych uzupełniały liczne prezentacje i degustacje wyrobów wyróżnionych znakiem „Poznaj Dobrą Żywność", a także żywności wytwarzanej w krajowych i unijnych systemach jakości, wyrobów tradycyjnych i regionalnych oraz produktów ekologicznych i oznaczonych znakiem Produkt Polski.
Wyroby OSM w Kole wyróżnione znakiem „Poznaj Dobrą Żywność"
Przypomnijmy, że w swojej ofercie Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole ma kilka produktów noszących oznakowanie PDŻ. Są to:
- maślanka naturalna 1 l,
- zsiadłe mleko kubek 400 g,
- masło ekstra 200 g,
- osełka ekstra 300 g,
- śmietana 12% 200 g, 400 g,
- śmietana 18% 200 g, 400 g,
- śmietana homogenizowana 18% 250 g,
- twaróg grodkowski pełnotłusty Klinek (zmiennowagowy),
- serek wiejski 200 g, 150 g.
- Od prawej: Czesław Cieślak – prezes zarządu OSM w Kole, Joanna Klepczarek – dział marketingu, Tadeusz Malczyk – wiceprezes zarządu OSM w Kole