Ile treściwej po wycieleniu?
Stopniowe ich wprowadzanie dla krów od 3 tygodnia przed wycieleniem, gwarantuje odpowiedni rozwój brodawek żwaczowych oraz mikroflory bakteryjnej (amylolitycznej) gotowej do rozkładu znacznej ilości skrobi pochodzącej z paszy treściwej. W okresie laktacji należy pamiętać, że na jeden odpas paszy treściwej nie należy przeznaczać więcej niż 2,5–3,0 kg, szczególnie w pierwszych tygodniach po wycieleniu, ponieważ krowy pobierające małe ilości paszy strukturalnej będą separowały paszę treściwą od objętościowej, co może prowadzić do kwasicy.
- Nadmierna ilość paszy treściwej zmniejsza aktywność celulolityczną mikroflory żwacza, czyli obniża strawność włókna pasz objętościowych.
Zbyt dużo treściwej zagraża zdrowiu
Skarmianie znacznych ilości pasz treściwych, w stosunku do pasz objętościowych, zwiększa w żwaczu produkcję kwasu propionowego i mlekowego a obniża poziom kwasu octowego. Wpływa to na spadek zawartości tłuszczu w mleku, co może być dobrym wskaźnikiem świadczącym o nieprawidłowości żywienia. Udział pasz treściwych w stosunku do objętościowych, mierzonych w suchej masie, nie powinien przekraczać 50%. W celu zapewnienia odpowiedniego trawienia żwaczowego należy stosować typowe pasze objętościowe, tj. kiszonkę z kukurydzy, sianokiszonkę z lucerny lub (i) z trawy, słomę w postaci sieczki 3–8 cm, a w razie potrzeby siano. Bardzo dobre właściwości mają suszone i melasowane wysłodki buraczane, stanowiące dobre źródło bezpiecznej energii (nie zakwaszają żwacza).Zwiększenie udziału paszy treściwej, celem uzyskania odpowiedniej koncentracji składników pokarmowych wiąże się z zagrożeniem naruszenia prawidłowej struktury całej dawki, zachwianiem fermentacji w żwaczu i w rezultacie z zagrożeniami zdrowia krów.
Beata Dąbrowska