Początek sukcesu małej mleczarni
Tam, w rodzinnym gospodarstwie wychował się Calisto Tanzi, który po porzuceniu studiów zdecydował się na założenie małej mleczarni. Jego zakład był niewielki, jakich w latach sześćdziesiątych było wiele. Przełom nastąpił pięć lat po założeniu firmy – w roku 1966. Wówczas to Calisto Tanzi – jako pierwszy w Italii – wdrożył produkcję mleka UHT. To był początek sukcesu. Mała mleczarnia zaczęła przejmować kolejne zakłady. I tym sposobem została liderem w produkcji wszystkich kategorii wyrobów mleczarskich.
Parmalat szybko stał się mlecznym gigantem
PARMALAT szybko stał się jednym z głównych graczy na rynku mleka Afryki Południowej, Australii, Chin, Brazylii, Kanady, Niemiec, Francji i Meksyku. Był też dominującym graczem na bułgarskim, węgierskim czy portugalskim rynku mleka. Co ciekawe, poza modą na kurtki parmalatki, firma nie zaistniała w Polsce. Niemniej przez trzy lata posiadała w Polsce swoją filię, której prezesem był Lucisano Salvatore. W ciągu 16 lat mały zakład mleczarski w Parmie stał się międzynarodowym gigantem. Dla zobrazowania skali przyrostu biznesu Tanziego można przytoczy...