Gdy praca na gospodarstwie jest pasją, problemów jest mniej
Przed wielu laty nasza redakcja organizowała ogólnopolski konkurs „Supermleko”. Grzegorz Lis był jednym z jego laureatów, a produkowane w gospodarstwie mleko wyróżniało się najwyższymi standardami jakościowymi. Tak jest i dziś. Ogólna liczba bakterii w 1 ml mleka nie przekracza 15 tys., komórek somatycznych –112 tysięcy.
Jak większość producentów mleka tak i Grzegorz Lis zwiększył pogłowie, a możliwość tę dała rozbudowa starej obory. Dziś w obiekcie uwięziowym, z jednym rzędem – ścielonych słomą – stanowisk hodowca utrzymuje 39 krów dojnych. Jednak nie ilość, a jakość ma tutaj decydujące znaczenie i z całą pewnością można powiedzieć, że Grzegorz Lis hodowlę bydła mlecznego wyniósł na produkcyjne wyżyny.
– Jak bowiem inaczej ją określić, skoro średnia wydajność stada kształtuje się obecnie na poziomie 10 300 kg mleka od sztuki i – jak poinformował hodowca – była już o 400 kg większa, jednak nie najlepsza jakość ubiegłorocznych pasz przyczyniła się do spadku mleczności.
– Nasze stado ma potencjał produkcyjny przynajmniej na poziomie...