Dlaczego zwierzęta zarażone którymkolwiek z pasożytów tracą mleczność? Związane jest to przede wszystkim z osłabieniem ich odporności, co prowadzi do zwiększonej wrażliwości zwierząt na wszelkiego rodzaju zakażenia. Bydło, które jest nosicielem pasożytów ma również mniejszy apetyt i gorzej wykorzystuje pasze, przez co traci masę ciała. Ponadto, pogorszeniu ulegają także parametry rozrodu. Do najpowszechniej występujących w naszym kraju pasożytów bydła należą nicienie żołądkowo-jelitowe oraz pasożyty płucne wywołujące diktiokaulozę. Wprawny hodowca jest w stanie określić, które krowy w stadzie mają robaki. Najłatwiej to poznać po kondycji zwierzęcia i wyglądzie sierści.
Kolejnym, powszechnie występującym pasożytem (tym razem płucnym) jest pasożyt wywołujący chorobę diktiokaulozę. W organizmie żywiciela odbywa on długą wędrówkę, by ostatecznie umiejscowić się w płucach. Następnie zamyka oskrzela, powodując duszność, kaszel, ropne wypływy z nosa, a często staje się przyczyną upadku zwierzęcia. W naszej strefie klimatycznej bardzo powszechne są inwazje świerzbowca bydlęcego: drążącego, naskórnego i pęcinowego. W zależności od gatunku pasożyta, zmiany chorobowe mogą być umiejscowione w różnych okolicach skóry zwierzęcia i występują w postaci guzków, pęcherzyków, zgrubień, strupów, wyłysień i świądu.
Kiedy najlepiej odrobaczać bydło? Zaleca się, aby zabieg przeprowadzać dwukrotnie w ciągu roku. Pierwszy raz właśnie na wiosnę, w oborze, jeszcze przed wyprowadzeniem stada na pastwisko. W ten sposób zwierzęta będą mogły pozbyć się wszystkich form inwazyjnych pasożytów, czyli jaj, larw i form dojrzałych. Na polskim rynku dostępnych jest wiele preparatów przeciwpasożytniczych dla bydła, jednak jedynym, który nie ma okresu karencji na mleko jest Eprinex Pour On. Drugą zaletą tego preparatu jest możliwość jednoczesnego odrobaczenia całego stada, niezależnie od fazy laktacji.
Beata Dąbrowska