Mleko towarzyszy człowiekowi od pierwszych chwil życia, pełniąc ważną rolę w jego codziennej diecie. Jest to bowiem najlepsze źródło pełnowartościowego białka, najłatwiej przyswajalnego wapnia, a także fosforu, potasu, magnezu, witamin A, D, E oraz z grupy B. Najpopularniejsze i najchętniej spożywane przez człowieka jest mleko krowie, którego najwięcej spożywa się w Ameryce Północnej i Europie.
Nie wszyscy jednak mogą cieszyć się naturalnym smakiem mleka. Istnieje grono konsumentów, którzy nie mogą spożywać mleka ze względu na nietolerancję laktozy – cukru występującego w jego składzie. Nietolerancja laktozy spowodowana jest niezdolnością organizmu do rozłożenia laktozy.
Wydojone bez laktozy otrzymywane jest z mleka krowiego poddawanego specjalnej obróbce w celu obniżenia o blisko połowę poziomu węglowodanów i usunięcia laktozy. W procesie produkcji laktoza zostaje rozłożona na cukry proste, zachowując jednocześnie wartości odżywcze mleka.
Wydojone bez laktozy z pewnością zaspokoi oczekiwania najbardziej wymagających konsumentów, którzy będą mogli spożywać je nie tylko bezpośrednio, ale również jako składnik ulubionych naleśników, kakao, budyniu, owsianki, kaszy i innych potraw tradycyjnie przygotowywanych na mleku.
Produkt mleczny Wydojone bez laktozy dostępny jest w nowoczesnym wygodnym kartonie z zakrętką o pojemności 1 litra i zawartości tłuszczu 3,5%.