Piotr Rydel jako hodowca był inicjatorem powstania Związku Hodowców Bydła Polskiego Czerwonego i od początku działania związku przez wiele lat pełnił funkcje wiceprezesa. To za sprawą swojej determinacji doprowadził do zainteresowania wielu rolników i naukowców wprowadzeniem drugiego, mięsnego kierunku użytkowości tej rasy. W latach 2011–2013 w gospodarstwie Rumian, został przeprowadzony projekt badawczy Polskiej Akademi Nauk pt. „Opracowanie modelu hodowli zachowawczej dla małych populacji bydła w systemie użytkowania krów mamek na przykładzie bydła polskiego czerwonego” pod kierunkiem prof. EdwardaDymnickiego, prof. ZygmuntaReklewskiego oraz dr EwySosin-Bzduchy. W latach 2014 i 2015 roku został przeprowadzony projekt z Uniwersytetem Przyrodniczym w Lublinie – Katedrą Hodowli i Ochrony Zasobów Genetycznych Bydła pod kierunkiem prof. Litwińczuka wraz z zespołem. Obecnie prowadzone są badania nad mlekiem A2 z Uniwersytetem Warmińskim w Olsztynie, którym to badaniom przewodniczy prof. ElżbietaKostyra z dr AnnąCiesielską.
Hodowca jest koordynatorem ds. hodowli bydła rodzimych ras w ogólnopolskim Stowarzyszeniu dla Dawnych Odmian i Ras. W hodowli nacisk główny położony został na genetykę (dobór bydła o cechach mięsnych) nie wykluczając kierunku mlecznego oraz dbałość o wysoką zdrowotność.
Buhajki trafiały na rynek śródziemnomorski a obecnie dokonano pierwszej transakcji na rynek skandynawski, co dało gospodarstwu możliwość zaistnienia na rynku europejskim. W ostatnim okresie została dokonana sprzedaż jałówek cielnych oraz młodzieży żeńskiej do Danii w celu pozyskania mleka o wysokich walorach. Aby móc sprzedać bydło do Dani trzeba było spełnić szereg wymagań nie tylko polskich, ale i duńskich. Nadzór weterynaryjny pełnił Powiatowy Inspektorat Weterynaryjny w Działdowie. Bydło musiało zostać poddane kwarantannie, podczas której zostały przeprowadzone badania na IBR, BVD, białaczkę a nawet salmonellę. Badania potwierdziły, że stado jest wolne od tych wszystkich chorób.
Bydło brało udział w kilkunastu wystawach regionalnych i krajowych, gdzie zdobywało wiele cennych nagród, w tym czempionaty i wiceczempionaty. Pod względem wartości kulinarnych mięso tej rasy posiada bardzo wysokie walory, czego przykładem jest udział w kilku programach kulinarnych m.in. Okrasa łamie przepisy „Wołowina dojrzewająca”; Polska dobrze smakuje „Soczysta wołowina spod
Lubawy”
Jedna z naszych krów już dwukrotnie uczestniczyła w szopce bożonarodzeniowej w leśniczówce w Napromku, natomiast w dniu 19 grudnia 2015 r. będzie uczestniczyła w szopce w Działdowie, na którą serdecznie wszystkich zapraszamy jako współorganizatorzy.
Agnieszka Prochal
Piotr Rydel
Od redakcji:
Gospodarstwo pani Agnieszki i pana Piotra odwiedziliśmy ładnych kilka lat temu, prezentując je oczywiście na łamach naszego tygodnika. Jest nam więc ogromnie miło, że hodowla nie tylko się rozwija, ale – jak się okazuje – odnosi znaczące sukcesy i to nie tylko na polskim rynku. Hodowcom serdecznie gratulujemy!