Nieodpowiedni termin zbioru kukurydzy wpływa na jakość kiszonki z kukurydzy
Zarówno zbyt wczesny, jak i zbyt późny zbiór kukurydzy skutkuje zmniejszeniem wartości pokarmowej sporządzonej z niej kiszonki. Zbyt wczesne cięcie, nadmiernie wilgotnego materiału powoduje zaburzenia procesu fermentacji, podczas której powstają duże ilości kwasu octowego. Kiszonka sporządzona z takiego materiału zawiera także mniejszą ilość skrobi, a także włókna, którego strawność jest wyższa.
Jak zawartość suchej masy w kiszonce wpływa na energię w paszy?
W ostatnich latach, przy coraz bardziej upalnych i suchych latach, na skutek szybkiego wysychania roślin coraz częściej hodowcy zbierają kukurydzę przy zawartości 40% suchej masy całych roślin. Im wyższa jest zawartość suchej masy w zakiszanym materiale, tym niższa jest wartość energetyczna kiszonek. Ponadto podwyższona zawartość suchej masy oznacza, że zakiszany materiał jest suchy i twardy, a taką masę gorzej się ubija i trudniej jest stworzyć beztlenowe warunki dla rozwoju bakterii kwasu mlekowego.
Warto badać suchą masę kiszonki
Zebranie roślin, w fazie zapewniającej odpowiednią zawartoś...