Przy braku dostatecznej ilości wody szybko spada pobranie paszy, wydajność siary i mleka oraz wydalanie moczu. Krowy wykazują apatię i brak apetytu, co związane jest często z występowaniem takich schorzeń jak: zatrzymanie łożyska, porażenie poporodowe, ketoza oraz przemieszczenie trawieńca. A zatem, niezbędnym wręcz działaniem, jakiego powinniśmy podjąć się po wycieleniu jest zapewnienie krowie dużej ilości pójła, które zwykle wzbogacone są w minerały, witaminy i substancje energetyczne. Pójło powinno charakteryzować się preferowanym przez krowy intensywnym zapachem, który zachęca do wypicia, pomimo zmęczenia porodem.
- wypełnienie żwacza, co powoduje przesunięcie go w kierunku właściwej lokalizacji w jamie brzusznej, pobudza perystaltykę jelit i fizyczne wypełnienie przewodu pokarmowego,
- redukcję stresu wywołanego porodem,
- stabilizację gospodarki wodno-elektrolitowej, kwasowo-zasadowej oraz zdolność buforową, zabezpieczając przed odwodnieniem,
- przyspieszenie procesu filtracji w nerkach i usuwanie z organizmu substancji toksycznych (endotoksyn) obniżając zapadalność na choroby metaboliczne i podwyższając odporność,
- częściowe zapobieganie niedoborom energii, ponieważ zawierają w swoim składzie związki energetyczne i glukoplastyczne,
- wypełnienie żwacza co przeciwdziała lewostronnemu przemieszczeniu trawieńca,
- szybką poprawę samopoczucia krowy i jej kondycji.
Rynek oferuje obecnie całą gamę preparatów zawierających w swoim składzie substancje energetyczne, witaminowo-mineralne oraz probiotyczne. Wystarczy tylko preparat rozpuścić w ciepłej wodzie i napoić krowę.
Beata Dąbrowska