Szczytowym osiągnięciem w zakresie doju jest robot udojowy. Pierwszy w świecie robot udojowy został skonstruowany w firmie Lely, a pierwszy egzemplarz zaczął doić w gospodarstwie rolnika w Holandii w 1992 r. Minęło więc już 25 lat, a obecnie roboty udojowe produkuje osiem firm. Najwięcej robotów udojowych użytkowanych jest w krajach Europy Zachodniej.
W Polsce pierwsze roboty zaczęły pracę w 2008 r. W dalszym ciągu jest to rozwiązanie nowe i podlega udoskonalaniu oraz ocenie przez użytkowników. Mimo nazwy, „robot”, efekty w oborze zależą od szeregu czynników jak żywienie, utrzymanie oraz człowieka.
Niniejszy artykuł stanowi efekt opracowania wyników uzyskanych w oborach zarządzanych przez autorów artykułu.
Materiał do badań stanowiły dwie obory należące do Przedsiębiorstwa Rolnego Długie Stare Spółka z o.o. w powiecie leszczyńskim. W jednej z obór w Wilkowicach – w dalszej części oznaczonej skrótowo „W” – krowy dojone są w hali udojowej rybia ość. W drugiej krowy dojone są robotami firmy Lely, w dalszej części oznaczona skrótowo „N”. Porównanie technologii obór przedstawiono w tab. 1.
Wyszczególnienie | Obora | |
W – konwencjonalna | N – nowoczesna | |
System utrzymania krów w fazie laktacji | wolnostanowiskowy, w boksach legowiskowych ścielonych, z podłogą pełną na korytarzach | |
Organizacja stada | grupy technologiczno--żywieniowe po 40–55 krów, wydzielona grupa pierwiastek | 4 równoległe grupy: 2 – po ok. 100–110 2 – po ok. 50–55 krów w grupie. Zwierzęta w różnych fazach laktacji i wydajności mleka |
Ciąg funkcjonalny doju: − rozwiązanie – liczba stanowisk – krotność – urządzenie fermy |
hala udojowa rybia ość 2 x 8 dwukrotny Westfalia |
roboty udojowe 2+1, 2+1, zmienna – zróżnicowana indywidualnie Lely |
Ciąg funkcjonalny żywienia | TMR dla grup, dla pierwiastek rozliczenie na produkcję mleka: a) w 1 miesiącu laktacji – 30 kg b) w 2–7 miesiącu – 37 kg c) powyżej 7 miesiąca – 32 kg |
PMR dla stada, dawka rozliczona na produkcję 25 kg mleka. Dodatek paszy treściwej dla wszystkich krów w trakcie doju – zróżnicowana ilość w zależności od wydajności dobowej mleka |
Ciąg funkcjonalny usuwania obornika z korytarzy: – sposób – krotność na dobę |
spychacz czołowy na ciągniku jednokrotnie |
zgarniak „delta” sześciokrotnie |
W dążeniu do poprawnego porównania systemów doju starano się wyeliminować możliwie najwięcej pozostałych czynników tak środowiskowych, jak i genetycznych oraz wprowadzono ograniczenia czasowe. W obu oborach były krowy pochodzące z własnej centralnej wychowalni jałówek. Pasze gospodarskie pochodziły z tych samych pól i były jednakowo konserwowane. Również takie same pasze treściwe skarmiano w obu oborach. Porównanie ograniczono do krów pierwiastek wycielonych w 2014 r. Liczba krów, które miały 305-dniową laktację wyniosła w oborze W-58, a w oborze N-123. Wydajność obu stad była zbliżona (tab. 2), wysoka – ponad 10 tys. kg mleka od krowy rocznie.
Stado | Rok | Przeciętna liczba krów | Wydajność - kg | Zawartość - % | |||
mleka | tłuszczu | białka | tłuszczu | białka | |||
W | 2014 | 209,8 | 10 271 | 398 | 349 | 3,87 | 3,40 |
2015 | 210,1 | 11 070 | 400 | 368 | 3,61 | 3,32 | |
N | 2014 | 325,0 | 11 302 | 419 | 379 | 3,71 | 3,35 |
2015 | 369,1 | 11 256 | 417 | 376 | 3,70 | 3,34 |
Część doświadczalna
W obu oborach przeciętna wydajność od krowy – pierwiastki, w pierwszym miesiącu laktacji była bardzo zbliżona; 31,2 kg w oborze konwencjonalnej i 31,6 kg w oborze nowoczesnej. Również maksymalną wydajność osiągnęły krowy w trzecim miesiącu laktacji. Przy czym wyższą wydajność uzyskano w oborze N – 37,5 kg, w porównaniu do obory W – 34,4 kg.
Przez całą laktację wyższa była wydajność w oborze N. Początkowo różnica wynosiła około 3 kg i stopniowo zmniejszała się, by pod koniec laktacji wynieść około 1 kg na dzień.
Różnice w dobowej wydajności mleka znalazły potwierdzenie w wydajności tak za 100 jak 305 dni laktacji (tab. 3). Różnica za 100 dni wyniosła 214 kg, a za 305 dni 615 kg.
Dni laktacji | Obora | Wydajność - kg | Zawartość - % | |||
mleka | tłuszczu | białka | tłuszczu | białka | ||
100 | W | 3319 | 123,1 | 105,7 | 3,73 | 3,20 |
N | 3533 | 125,2 | 108,9 | 3,56 | 3,10 | |
różnica | 214 | 2,1 | 3,2 | -0,17 | -0,10 | |
305 | W | 9778 | 371,5 | 325,2 | 3,84 | 3,35 |
N | 10 393 | 368,0 | 337,1 | 3,58 | 3,28 | |
różnica | 615 | -3,5 | 11,9 | -0,26 | -0,07 |
Zawartość tłuszczu i białka w mleku nieco wyższa była u krów w oborze konwencjonalnej, w porównaniu do obory nowoczesnej. Przyczynę tego trudno określić. Możliwe, że wpływ miała różnica w wydajności mleka, gdyż z reguły ze wzrostem ilości mleka zmniejsza się zawartość składników. Wydajność kg tłuszczu i białka za 100 dni była nieco większa w oborze N aniżeli W.
Wydajność kg tłuszczu i białka za 305 dni w oborze nowoczesnej była nieco mniejsza – o 3,5 kg, aniżeli w oborze konwencjonalnej. Natomiast wydajność kg białka była o 11,9 kg większa w oborze N, w porównaniu do obory W.
Przydatność mleka do spożycia i przetwórstwa zależy od jego jakości higienicznej, w tym od jakości cytologicznej. Określa się ją poprzez liczbę komórek somatycznych w mleku, w skrócie LKS, wyrażanej w tysiącach w ml mleka.
Wartości dla całego stada, obejmujący okres badań – cały 2014 r. i pierwsza połowa 2015 r. przedstawiono w tab. 4.
LKS w tys. ml | Ocena słowna | Liczba obserwacji w oborze | |
W | N | ||
Do 150 | bardzo dobra | - | - |
151–250 | dobra | - | 6 |
251–399 | zadowalająca | 10 | 7 |
400–500 | zła | 7 | 4 |
≥501 | bardzo zła | - | - |
Razem | 17 | 17 |
Lepszej jakości mleko uzyskano w oborze nowoczesnej, 6-krotnie mleko zbiorcze było dobrej i 7-krotnie zadowalającej jakości. Łącznie 13-krotnie 100% udojonego mleka nadawało się do sprzedaży. W oborze konwencjonalnej taka możliwość była w 10 miesiącach. Lepsze mleko uzyskano w oborze nowoczesnej, szczególnie w pierwszych i drugich 100 dniach laktacji. W oborze nowoczesnej bardzo dobre mleko z LKS poniżej 100 tys. w ml, stanowiło 75 % w pierwszych 100 dniach i 64,9 % w drugich 100 dniach laktacji. W oborze konwencjonalnej takiego mleka uzyskano znacznie mniej; 0 20% w pierwszych i o 10% w drugich stu dniach laktacji. Bardzo zbliżony udział stwierdzono pod koniec laktacji w obu oborach.
Udziały mleka z LKS wskazujący na podkliniczny stan zapalny wymienia – tj. powyżej 400 tys. w ml oraz kliniczne zapalenie wymienia – tj. powyżej 800 tys. w ml, były bardzo zbliżone w obu oborach w przebiegu całej laktacji.
Równocześnie należy zaznaczyć, że procent wymion z mastitis w obu oborach był niski. Jakość cytologiczna mleka w oborze z robotami była lepsza na początku i w środku laktacji oraz podobna pod koniec laktacji w porównaniu do obory konwencjonalnej.
Podsumowanie
Analizę wpływu systemu doju przeprowadzono w dwu stadach o wysokiej wydajności i dobrej jakości cytologicznej mleka.
Oba stada należą do czołowych w kraju. Porównywano produkcyjność pierwiastek, która także była wysoka, około 10 tys. kg mleka za 305-dniową laktacją. Wykazano, że pierwiastki użytkowane w oborze z robotem, w porównaniu z dojem w hali:
- uzyskały wyższą wydajność – o 600 kg za 305-dniową laktacją
- mleko było lepszej jakości cytologicznej, szczególnie w początkowej i środkowej części laktacji uzyskano więcej mleka bardzo dobrego – o LKS poniżej 100 tys. w ml.
Stanisław Winnicki, Karol Polaszek, Witold Glapa, Marek Koczorowski